środa, 23 lutego 2011

Kromeczkę Żytniego Chlebka ??? Ależ Proszę Bardzo !!!


Świeże, pachnące, ciepłe pieczywo zachęca swym aromatem każdego przechodnia. Zrumienione, krągłe bułeczki czy pulchne, pachnące chlebki o różnym kształcie kuszą nas na każdym kroku. Tymczasem te ciemne, ciężkie pieczywo z mąki żytniej, na które rzadziej zwracamy uwagę powinno być atrakcyjniejsze dla nas, dla naszego zdrowia, dobrego samopoczucia oraz szczupłej sylwetki.

Pomimo że Polska jest jednym z największych producentów żyta, nie do końca potrafimy docenić właściwości dietetyczne i zdrowotne tego ziarna. Niemniej jednak, zboże to stopniowo staje się ważnym pożywieniem dla wielu narodów europejskich.

Żyto jest dostępne w postaci płatków, połówek ziarna lub mąki. Ciemne i grubo mielone ziarna żyta nazywa się mąką
pumpernikiel. Mąka żytnia używana jest do wyrobu wypieków, tj. krakersy i pieczywo, ziarna żyta wykorzystywane są również do przygotowywania piwa.

Jakim składnikom żyto zawdzięcza swoją wartość?

Kaloryczność 100 g ziarna żyta to 319 kcal. 
Składa się ono z:
  • wody
  • białka (7,9%)
  • lipidów (2,2%)
  • węglowodanów (74,2%)
  • substancji mineralnych (sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, bor)
  • witamin (B1, B2, B3 , B5, B6, B8, B9)
  • aminokwasów
Bardzo ważnym faktem jest obecność śluzów i gum w mące żytniej, co hamuje tworzenie się glutenu. Białka mąki gliadyna i glutenina wchłaniają wodę, pęcznieją, stając się lepką, ciągliwą substancją tworzącą uporządkowaną siatkę, w której "zawieszone" są ziarenka skrobi. Ta elastyczna kleista masa to właśnie gluten, który zapewnia wypiekom puszystość. Z tego właśnie względu częściej spotykamy chleb mieszany (żytnio – pszenny) niż chleb przygotowany jedynie z mąki żytniej.

Nowe badania opublikowane w Nutrition Journal wykazały, że spożywanie na śniadanie chleba żytniego może ułatwić utrzymanie prawidłowej masy ciała. Naukowcy odkryli, że ochotnicy, którzy jedli chleb żytni każdego ranka, w dalszej części dnia odczuwali zdecydowanie mniejszy głód niż osoby spożywające chleb pszenny. Co więcej uczucie sytości utrzymywało się aż do godzin popołudniowych. Związane jest to z faktem, iż struktura chleba żytniego pozwala na wiązanie wody, co powoduje wyraźne uczucie "napełnienia".
Dodatkowo, w badaniach na zwierzętach udowodniono, iż myszy spożywające żyto charakteryzują się się lepszą przemianą materii oraz większą objętością masy kałowej i częstotliwością wypróżniania niż myszy karmione pszenicą.

W 4-tygodniowym badaniu przeprowadzonym z udziałem 18 mężczyzn i 22 kobiet, udowodniono, że codzienne spożywanie chleba żytniego jest idealną metodą zmniejszania stężenia "złego" cholesterolu LDL. Kolejne doświadczenia udowodniły również, że spożycie pieczywa żytniego wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Związane jest to z słuszną zawartością alkaloidów w ziarnie żyta, które pobudzają włókna mięśni gładkich naczyń krwionośnych i zapobiegają miażdżycy.

Okazuje się również, że lignany zawarte w życie zostają przetworzone przez mikroflorę jelitową w związki zmniejszające ryzyko pojawienia się nowotworów. Udowodniono, że spożywanie produktów bogatych w ziarna żyta może uchronić nas przed guzem sutka oraz zahamować wzrost nowotworu okrężnicy. Błonnik zawarty w życie ma również działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Istnieją także niezbite dowody na korzystny wpływ żyta na gospodarkę węglowodanową naszego organizmu:

  • W badaniu przeprowadzonym w Department of Clinical Nutrition w Finlandii, udowodniono, iż wzrost glukozy we krwi po posiłku złożonym z chleba żytniego jest niższy niż po spożyciu chleba pszennego. Zjawisko to żyto zawdzięcza dużej zawartości rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego.
  • badania opublikowane w  American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że chleb żytni może zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2, dzięki poprawie funkcji komórek beta trzustki odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.

Masz słabą odporność? Jedz chleb żytni!

Szczególną uwagę na spożywanie produktów z żyta powinny zwrócić osoby o słabej odporności. Krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji składników żyta wspierają produkcje limfocytów niezbędnych do obrony naszego organizmu.

Uwaga!

W przypadku chleba żytniego również należy pamiętać o umiarze, ponieważ jego nadmierne spożywanie może prowadzić do wystąpienia wzdęć u osób wrażliwych. 

Przepis na dietetyczny żytni chlebek Magdy M :) - przepis ten pochodzi od mojej najlepszej koleżanki, która zafascynowana dietą Montignaca cały czas piecze ten chlebek dla swojej rodzinki :) 
Do upieczenia 3 chlebków potrzebujemy:
1kg mąki żytniej
0,5kg mąki orkiszowej
sól, cukier
po 1/4 szklanki: otrębów; siemie lniane; pestki dyni, pestki słonecznika, ( można dodać garść sliwek suszonych)
1 l wody gazowanej
zakwas
Wszystkie składniki rozrobić i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 h, później przełożyć do keksówek należy pamiętać by 5 łyżek rozrobionego ciasta odłożyć do słoiczka i wstawić go do lodówki ( to będzie zakwas na przyszły chleb- może stać w lodówce max. 10 dni). 
Ciasto w keksówkach przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 8 h. Po tym czasie posmarować chlebki oliwą i piec  w piekarniku ( góra/dół 180 stopni C przez 50min.)
Co do zakwasu - to najlepiej jest go otrzymać od kogoś, można też samemu przygotować, jednak nie zawsze wychodzi - jeśli należysz do osób upartych i cierpliwych to na pewno za którymś razem w końcu wyjdzie.
Jeśli macie sprawdzony przepis na zakwas chlebowy - zostawcie notkę pod moim wpisem w okienku - komentarze :)

2 komentarze:

  1. Podsyłam świetną stronkę odn. pieczenia chleba : http://www.chleb.info.pl Znajdziecie tutaj ciekawe przepisy oraz info jak zrobić samemu zakwas

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Madziu ,niechaj się Pani trzyma i o Nas ciekawych artykułach nie zapomina .

    OdpowiedzUsuń

Witam serdecznie !!! Jeśli uważasz inaczej wyraź to w swoim komentarzu !!! Wszelkie sugestie bardzo mile widziane !!!
Pozdrawiam