Najważniejsze elementy skutecznej kuracji odchudzającej wg Dr n. med. Magdaleny Olszaneckiej – Glinianowicz z Katedry Patofizjologii Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach
• Wyznaczenie sobie realnego celu
Cele jakie sobie wyznaczasz muszą być możliwe do osiągnięcia i obejmować konkretny czas w jakim chcesz je osiągnąć, np. możesz założyć, że w czasie 3 miesięcy schudniesz 10 kg. Jeżeli osiągniesz ten cel możesz postawić przed sobą następny.
• Określenie motywacji do odchudzania
Zastanów się dlaczego właściwie chcesz schudnąć. Ważne jest, żeby taka motywacja nie była spowodowana naciskami ze strony otoczenia, ale wynikała z własnych wewnętrznych potrzeb.
Bardzo ważna jest świadomość tego jakie korzyści odniesie się z redukcji masy ciała (poprawa ogólnej sprawności i jakości życia, korzystny wpływ na inne choroby ). Wielokrotnie widziałam radość bardzo otyłych pacjentów po schudnięciu, z takiego wydawałoby się drobiazgu, jak zdolność samodzielnego zawiązania sobie butów, czy wejście na pierwsze piętro bez wysiłku.
• Nauczenie się liczenia kalorii i wyboru właściwych potraw
Liczenie kalorii jest bardzo proste, wystarczy nabyć wagę kuchenną i tabele kaloryczne.
Każdy zjadany pokarm należy ważyć, potem odczytać jego wartość kaloryczną w 100 g z tabel i ułożyć proporcje np. w 100 g produktu jest 182 kcal, my zjemy go 65 g, nasza proporcja :
100 g - 182 kcal
65 g - X
X = ( 65 g x 182 kcal ) / 100 g ,to X = 118 kcal
• Zapisywanie ilości zjedzonych potraw
Dlaczego zapisywać ?
Po pierwsze żeby pamiętać wszystko co się zjadło.
Po drugie często konieczność zapisania jakiejś drobnej przegryzki powoduje, że jej nie zjemy.
• Zwiększenie aktywności fizycznej
Poza lepszymi wynikami i łatwiejszym utrzymaniem straconych kilogramów, spowoduje że będziesz mieć mniej czasu na jedzenie.
• Ważenie się raz w tygodniu
Najlepiej na tej samej wadze i o podobnej porze albo zawsze w tym samym ubraniu, albo bez ubrania.
• Unikanie nieświadomego jedzenia
Kiedy czytasz, oglądasz telewizję lub wykonujesz inne czynności nie miej w pobliżu jedzenia.
• Zastępowanie jedzenie innymi czynnościami i czerpanie z nich przyjemności
W czasie oglądania telewizji można np. jeździć na rowerze stacjonarnym lub robić na drutach.
Kiedy wiemy, że już nie powinniśmy jeść a w domu „ lodówka przyciąga jak magnes „ dobrze jest wyjść na spacer.
• Decyzję o tym co będziesz jeść podejmuj już w sklepie a jeszcze lepiej kupuj według przygotowanej listy
Pamiętaj, że czego nie kupisz tego nie zjesz !
Cele jakie sobie wyznaczasz muszą być możliwe do osiągnięcia i obejmować konkretny czas w jakim chcesz je osiągnąć, np. możesz założyć, że w czasie 3 miesięcy schudniesz 10 kg. Jeżeli osiągniesz ten cel możesz postawić przed sobą następny.
• Określenie motywacji do odchudzania
Zastanów się dlaczego właściwie chcesz schudnąć. Ważne jest, żeby taka motywacja nie była spowodowana naciskami ze strony otoczenia, ale wynikała z własnych wewnętrznych potrzeb.
Bardzo ważna jest świadomość tego jakie korzyści odniesie się z redukcji masy ciała (poprawa ogólnej sprawności i jakości życia, korzystny wpływ na inne choroby ). Wielokrotnie widziałam radość bardzo otyłych pacjentów po schudnięciu, z takiego wydawałoby się drobiazgu, jak zdolność samodzielnego zawiązania sobie butów, czy wejście na pierwsze piętro bez wysiłku.
• Nauczenie się liczenia kalorii i wyboru właściwych potraw
Liczenie kalorii jest bardzo proste, wystarczy nabyć wagę kuchenną i tabele kaloryczne.
Każdy zjadany pokarm należy ważyć, potem odczytać jego wartość kaloryczną w 100 g z tabel i ułożyć proporcje np. w 100 g produktu jest 182 kcal, my zjemy go 65 g, nasza proporcja :
100 g - 182 kcal
65 g - X
X = ( 65 g x 182 kcal ) / 100 g ,to X = 118 kcal
• Zapisywanie ilości zjedzonych potraw
Dlaczego zapisywać ?
Po pierwsze żeby pamiętać wszystko co się zjadło.
Po drugie często konieczność zapisania jakiejś drobnej przegryzki powoduje, że jej nie zjemy.
• Zwiększenie aktywności fizycznej
Poza lepszymi wynikami i łatwiejszym utrzymaniem straconych kilogramów, spowoduje że będziesz mieć mniej czasu na jedzenie.
• Ważenie się raz w tygodniu
Najlepiej na tej samej wadze i o podobnej porze albo zawsze w tym samym ubraniu, albo bez ubrania.
• Unikanie nieświadomego jedzenia
Kiedy czytasz, oglądasz telewizję lub wykonujesz inne czynności nie miej w pobliżu jedzenia.
• Zastępowanie jedzenie innymi czynnościami i czerpanie z nich przyjemności
W czasie oglądania telewizji można np. jeździć na rowerze stacjonarnym lub robić na drutach.
Kiedy wiemy, że już nie powinniśmy jeść a w domu „ lodówka przyciąga jak magnes „ dobrze jest wyjść na spacer.
• Decyzję o tym co będziesz jeść podejmuj już w sklepie a jeszcze lepiej kupuj według przygotowanej listy
Pamiętaj, że czego nie kupisz tego nie zjesz !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam serdecznie !!! Jeśli uważasz inaczej wyraź to w swoim komentarzu !!! Wszelkie sugestie bardzo mile widziane !!!
Pozdrawiam