środa, 21 września 2011

O Diecie Rozdzielnej Rozważania - Co z Czym i Jak Łączyć by Być Szczupłym ?!

DIETA ROZDZIELNA

Autor diety rozdzielnej dr William Howard Hay był pionierem kierunku komponowania posiłków (po angielsku - rood combining) w wieku około 40 lat zaczął poważnie chorować na chorobę Brighta - zapalenie nerek. Miał nadciśnienie, powiększony mięsień sercowy. Medyczna diagnoza nie zostawiała mu już wiele lat życia. Ale zamiast poddać się chorobie, dr Hay zainteresował się Medycyną Naturalną. Zaczął odżywiać się w sposób naturalny i w ilościach umiarkowanych. W ciągu 3 miesięcy objawy choroby ustąpiły. Schudł 25 kilogramów i był bardziej sprawny niż kiedykolwiek przedtem. Zajął się propagowaniem idei leczenia chorób przez dietę, pomysł niepopularny wśród lekarzy - wtedy i dziś.
Dowodził, że medycyna znalazła się w ślepej uliczce - lecząc objawy, a nie starając sie usuwać przyczyn.
Przykładem był jego własny przypadek, całkowitego wyleczenia nieuleczalnej choroby. W miarę upływu lat dr Hay stawał się coraz zdrowszy i silniejszy. W leczeniu swoich pacjentów kładł główny nacisk na przeciwdziałanie nadmiernej kwasowości powstającej w organizmie na skutek niewłaściwego odżywiania.

RAZEM CZY OSOBNO?

Świat roślinny i zwierzęcy oferuje człowiekowi olbrzymią różnorod­ność pożywienia. Zasadniczy problem polega na tym, by z tej całej różnorodności wybrać to, co naprawdę jest nam niezbędne i pożyteczne.
Jednym z najpoważniejszych błędów człowieka jest pogląd, że maksymalnie urozmaicone pod względem doboru produktów pożywie­nie może utrzymywać organizm we właściwym stanie.
Teoretycznie urozmaicone, bogate w białko zwierzęce i węglowoda­ny pożywienie powinno nieść zdrowie, a taki pokarm niestety, jak się okazuje, staje się przyczyną chorób i cierpień.
Na przykład: jemy zupę, mięso z ziemniakami, potem wszystko popijamy słodkim kompotem lub zjadamy pomarańczę, banana bądź inny deser. Wszystkie te produkty wymagają różnego czasu do trawienia i potrzebują różnych soków żołądkowych. W żołądku tworzy się mieszanka nie do strawienia. Rozpoczyna się rozkład owoców, w wyni­ku którego powstaje alkohol i kwas octowy, a są to trucizny. Ziemniaki mieszają się z mięsem, tworzą silnie trującą substancję - solanine. Wszystko to znajduje się w żołądku, gdzie jest ciemno i ciepło. (Proszę sobie przypomnieć jak robi się wino domowe: rozdrabnia się owoce, wsypuje do naczyń i stawia w ciemnym miejscu, gdzie wszystko to zaczyna fermentować). Nic w tym dziwnego, że po takim obiedzie pojawiają się gazy, bóle w żołądku, ociężałość w całym ciele itd.
Jeśli w organizmie zachodzi proces gnilny z powodu nieprawid­łowego zmieszanego pożywienia białkowego, to tworzy się siarkowodór (często przy spożyciu jaj ugotowanych na twardo), indol, fenol - bardzo silne trucizny. Wszystkie te trucizny powinny być unieszkodliwione i wydalone z moczem. Jednak, gdy „załadunek" mięsa odbywa się codziennie, to organizm nie jest w stanie zneutralizować tej trucizny.
Powstają wtedy następujące choroby: schorzenia serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca tętnic, cukrzyca, zakrzepowe zapalenie żył, astma, alergie.
Jeśli te dwa procesy, tzw. fermentacyjny i gnilny zachodzą w or­ganizmie człowieka, a dzieje się to u 50% ludzi, jeśli nie więcej, to można się spodziewać pojawienia się wszystkich wyżej wymienio­nych chorób ze wszystkimi wypływającymi z tego skutkami, przy czym wiek już nie odgrywa wtedy decydującego znaczenia. I dlatego prawidłowe połączenie posiłków ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia.

Jak długo pokarm pozostaje w żołądku?

0,5-2 godziny
2-3 godziny
3-4 godziny
4-5 godzin
5-6 godzin
6-8 godzin
Cukier
Biały chleb
Chleb
pełnoziarnisty
Ser
Tłusta pieczeń wieprzowa
Sałatka śledziowa
Miód
Grzanki
Frytki
Soczewica
Bekon
Sardynki w oleju
Owsianka
Surowe jajka
Kalarepa
Groch

Tuńczyk
Ryż
Jaja na twardo
Szpinak
Szczypiorek

Wędzony węgorz
Kasza manna
Omlet
Rzodkiewka
Śledź wędzony

Tłusta pieczona gęś i kaczka
Kawa, herbata
Sos tatarski
Jabłka
Śledź solony


Kakao
Ryba gotowana
Gotowana szynka
Pieczone mięso


Gotowane mleko
Kalafior
Gotowana wołowina



Bulion
Szparagi
Niezbyt tłusta kiełbasa



Jaja gotowane na miękko
Ziemniaki gotowane w osolonej wodzie
Gotowana kura




Ziemniaki puree





Kompot





DIETA ROZDZIELNA - OGÓLNE ZASADY


Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest niełączenie w jednym posiłku produktów z grupy białkowej i grupy węglowodanowej. Produkty z obu grup można natomiast łączyć z grupą neutralną. Oprócz tego korzystamy z kilku dobrych rad:
  • jemy wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze

  • przed każdym posiłkiem dobrze jest wypić szklankę soku ze świeżych warzyw, wody mineralnej lub owocowej niesłodzonej herbaty
  • każde z dań głównych (tj. obiad i kolacja) powinno zawierać przynajmniej jeden naturalny ekstra spalacz tłuszczu, np. witamina C, magnez, żelazo, wapń, jod, chrom, karnityna.

    Poznaj zalety i wady diety dr. Haya

    PLUSY

    + Oczyszczanie.
    Dieta rozdzielna pomaga pozbyć się z organizmu toksyn, dlatego poleca się ją zwłaszcza palaczom i osobom pijącym dużo kawy.

    + Zastrzyk energii.
    Jadłospis gwarantuje dużo dobre samopoczucie.

    + "Podkręcenie" metabolizmu.
    Dieta przyspiesza przemianę materii.

    + Dobroczynny wpływ na żołądek.
    Dzięki diecie rozdzielnej pozbędziesz się zgagi i nadkwasoty żołądka.

    + Rozsądek.
    Chudnięcie nie jest gwałtowne i nie wiąże się z utratą mięśni.


    MINUSY

    Niewygoda.
    Trzeba pamiętać, jakich produktów nie wolno łączyć. To dość kłopotliwe, zwłaszcza gdy jesz na mieście.

    Czasochłonność.
    Każdy kęs trzeba dokładnie żuć, nie można się spieszyć.

    Senność.
    W trakcie diety nie wolno pić nie tylko kawy, ale nawet herbaty. Jeśli do tej pory piłaś dużo napojów z kofeiną, na początku możesz czuć się senna.

    Dodatkowe wymagania.
    Dieta nie podziała odchudzająco, jeśli nie będziesz się więcej ruszać. Musisz regularnie maszerować lub ćwiczyć pół godziny dziennie.
    Ważne wskazówki w diecie rozdzielnej- Na dietę rozdzielną przestawiaj się stopniowo, obserwuj swoje reakcje i nie zmuszaj się do niczego.

    - Codziennie rano na czczo wypijaj szklankę wody. Nie pij jednak w trakcie posiłków.

    - Od święta możesz pozwolić sobie na szklankę piwa (do posiłku węglowodanowego) lub wina (do dania białkowego).

    - Ogranicz jedzenie mięsa do 2–3 porcji tygodniowo.

    - Unikaj białej mąki, cukru i słodzików, suszonych roślin strączkowych, czarnej kawy, herbaty, kakao, mocnego alkoholu i gotowych dań.

    - Owoce jedz tylko rano. Jeśli będziesz miała na nie apetyt po obiedzie, zjedz banan.

W diecie rozdzielnej wyróżniamy trzy grupy produktów:


I. Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.
  • mięso gotowane
  • gotowany drób
  • gotowane kiełbasy i wędliny
  • gotowane, nie wędzone ryby
  • gotowane owoce morza
  • wyroby sojowe
  • jajka
  • mleko
  • ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.
II.  Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki i kukurydzę), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.

  • tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)
  • zakwaszane produkty mleczne
  • słodka śmietana i śmietanka do kawy
  • sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
  • białe sery
  • surowe lub wędzone wędliny
  • surowe mięso
  • surowe, marynowane lub wędzone ryby
  • warzywa i sałaty
  • grzyby
  • kiełki i zarodki
  • zioła i przyprawy
  • orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
  • czarne jagody
  • rodzynki
  • oliwki
  • żółtko
  • drożdże
  • bulion warzywny
  • wysokoprocentowe czyste alkohole
  • żelatyna

III.  Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...
* zboża pełnoziarniste
* kasza gryczana
* produkty pełnoziarniste
* ziemniaki
* banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
* suszone owoce (oprócz rodzynek)
* fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek* mąka ziemniaczana
* proszek do pieczenia
* budyń

W posiłkach można łączyć dowolnie produkty z grup 1 i 2 oraz 2 i 3 (czyli grupa białkowa z neutralną albo grupa węglowodanowa z neutralną). Wykluczone jest łączenie grupy białkowej z węglowodanową.
Nie można więc jeść mleka z płatkami, a jedynie z owocami. Nie można mięsa z ziemniakami ani z ryżem, ale np. ryż z duszonymi na łyżeczce oleju warzywami itd...
 

Łączenie produktów żywnościowych

Nazwa produktu

Najlepsze połączenie

Najgorsze połączenie

Mięso (wszystkich rodzajów
zielone warzywa
mleko, skrobia, słodycze inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietana
Skrobia (chleb, ziemniaki)
zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne
wszystkie białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy
Zielone warzywa
wszystkie białka, wszystkie produkty skrobiowe
mleko
Orzechy (większość rodzajów)
zielone warzywa, kwaśne owoce
mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny
Jaja
zielone warzywa
mleko, skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne produkty, olej roślinny
Mleko
spożywać oddzielnie, można z kwaśnymi owocami
wszystkie białka, zielone warzywa produkty skrobiowe
Tłuszcze zwierzęce
wszystkie rośliny zbożowe
wszystkie białka
Melon (wszystkie rodzaje)
zawsze spożywać oddzielnie
wszystkie produkty
Rośliny zbożowe (pszenica, żyto, owies)
zielone warzywa
kwaśne owoce, wszystkie białka, wszystkie słodycze, mleko
rośliny strączkowe
zielone warzywa
wszystkie białka, wszystkie słodycze, owoce (wszystkie rodzaje), masło śmietankowe, śmietanka
Owoce niekwaśne i półkwaśne
kwaśne mleko
kwaśne owoce, skrobia, białka, mleko
Kwaśne owoce
orzechy, kwaśne mleko l inne kwaśne owoce
wszystkie słodycze, skrobia (pieczywo, zboża), białka z wyjątkiem orzechów


A jak jeść świeże owoce ?

Owoce można jeść wyłącznie same, na pusty żołądek.

Najnowsze badania naukowe nieco zmieniły to zalecenie. Owoce są jednymi z najlepszych nośników enzymów.

Po pierwsze, owoce łączą się doskonale z surowymi warzywami. Sałatka owocowa może zawierać awokado i może jej towarzyszyć sałatka warzywna z nietłustym (na przykład jogurtowym) sosem. Szczególnie w okresie upałów, posiłki owocowo-warzywne są bardzo wartościowe.

Po drugie, niektóre owoce przyspieszają i ułatwiają trawienie białka, a inne skrobi.


OWOCE POMAGAJĄCE TRAWIĆ BIAŁKO:
jabłka, morele, czarne jagody, grejpfruty, kiwi, cytryny, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, kwaśne śliwki, jeżyny, truskawki

OWOCE POMAGAJĄCE TRAWIĆ SKROBIĘ:
banany, daktyle, świeże i suszone figi, słodkie winogrona, mango, papaja, słodkie gruszki, słodkie śliwki, rodzynki.

Przykładem użycia owoców będzie kurczak lub indyk udekorowany plastrami ananasa, kiwi i pomarańczy podany z sałatą z sosem cytrynowym. Inną kombinacją, którą mogę polecić jest sałatka ze świeżych owoców z jogurtem lub deser z owoców i serów.

Do porcji mięsa doskonała może być zielona sałata z dodatkiem plasterków truskawek, pomarańczy lub jeżyn zamiast pomidorów. Na deser, po mięsnym posiłku , możesz zjeść miseczkę truskawek udekorowanych jogurtem.

Doskonałym śniadaniem mogą być płatki z otrębami, plasterkami banana, rodzynkami i mlekiem sojowym lub płatki owsiane z gruszką.

Ryż z rodzynkami na kolację to też dobra kombinacja. Możesz spróbować tost z razowego chleba z masłem orzechowym, plasterkami banana i kiełkami.

Niezależnie od tego co jesz, o ile to pasuje, możesz zawsze dodać kiełki, najbardziej żywą, rosnącą bombę enzymatyczną !

Zauważ, że soczyste, kwaśniejsze owoce współpracują dobrze z białkiem, a słodkie, bardziej mączyste ze skrobią.

Warzywa są neutralne i pasują do wszystkiego. Sok z marchwi pasuje do płatków, tarta marchewka też. Czym więcej enzymów tym lepiej. W wymienionych przykładach nie tylko zwiększasz strawność posiłków, lecz wzbogacasz kompozycje smakowe o niecodzienne zestawy, zmniejszajšc monotonię codziennego jedzenia.

Jeśli mieszasz owoce z innymi produktami, jedz razem lub natychmiast po, aby trafiły do górnej części żołądka, gdzie zachodzi wstępne trawienie. Enzymy zawarte w owocach ułatwią wtedy trawienie białka lub skrobi. Jeśli odczekasz godzinę lub dwie i wtedy zjesz owoce, ryzykujesz niestrawnosć. Owoce jedzone między posiłkami przeszkadzają kwaśnym sokom trawiennym w dolnej części żołądka. Należy zatem odczekać około 4 godzin po obiedzie i 2-2,5 godzin po kolacji zanim zjesz porcję owoców. A jeśli okazjonalnie zjesz posiłek mieszany - mięso i skrobię -owoce zjedz dopiero po 8 godzinach.

Absolutnie wykreśl z jadłospisu gotowane owoce. I istotnie surowe owoce są najbardziej wartościowe i zdrowe, ale pieczone jabłko, szarlotka lub deser bananowy nie stanowią wielkiego odstępstwa od zasad. Jeśli czasem zdarzy Ci się zjeść niewłaściwą kombinację produktów, dołącz do takiego posiłku tabletkę enzymatyczną, która ułatwi proces trawienia. Staraj się jednak większość dań przygotowywać zgodnie z zasadami.

Gdy zaczniesz już stosować prawidłowe komponowanie posiłków i czuć się w związku z tym coraz lepiej, możesz spotkać się z opinią ze strony lekarza, iż jest to bzdura, gdyż człowiek może strawić każdą kombinację produktów, ponadto jest wszystkożercą podobnie jak szczur czy świnia. To prawda może strawić - ale jakim kosztem!
Kieruj się własnym zdrowym rozsądkiem i tym jak się czujesz po posiłku prawidłowo zestawionym, a jak po nieprawidłowo. Nie ma lepszego dowodu niż stan zdrowia i samopoczucie. Spróbuj!

W Stanach Zjednoczonych wydawane jest rocznie 5 miliardów dolarów na leki leczące niestrawność Tuns, Rolaids, Maalox, Mylanta oraz sprzedawane na receptę Zanrac, Tagamet, Pepcid i inne. Często leki takie jak Tagamet maskują objawy wrzodowe u chorych biorących leki uszkadzające przewód pokarmowy, np. przeciwreumatyczne czy przeciwbólowe.

Niewiele osób wie, że te niewinne leki, sprzedawane bez recepty, mogą być szkodliwe dla osób z chorobami nerek, a także przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Wiele osób nie wie, że ma bezobjawowe zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.

Energia, którą tracisz przejadając się lub niewłaściwie łącząc produkty nie powoduje natychmiastowych i ostrych objawów. Braki energetyczne nawarstwiają się, powodując tycie, zaparcia, osłabienie organizmu manifestujące się częstymi przeziębieniami, bólami głowy, bólami mięśni, wypadaniem włosów, zmarszczkami, osłabieniem wzroku lub słuchu i wieloma innymi przypadłościami, czasem groźniejszymi.

Spróbuj prawidłowego zestawiania produktów jako kluczowej metody jedzenia wysokoenergetycznego. Właściwe łączenie produktów - daje natychmiastowy, wyczuwalny przypływ energii. Jeśli masz nadwagę, niestrawność, zaparcia, brak ci energii życiowe] - zacznij prawidłowo zestawiać posiłki. Zacznij już dziś, nie czekaj do poniedziałku, początku miesiąca lub sezonu. Wkrótce zauważysz, że szczuplejesz, wyglądasz seksownie, masz nieograniczone zasoby energii, a dotychczasowe dolegliwości znikają.

W następnym moim wpisie dotyczącym tej diety zamieszczę przykładowy jadłospis oraz najfajniejsze przepisy, które udało mi się wyszperać specjalnie dla Was !
Zapraszam już dziś!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe zestawienie! Polecam dietę rozdzielczą dla każdego!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje za cenne informację, ciągle mam kłopoty z trawieniem wiec czekam na propozycje posiłkó.

    OdpowiedzUsuń

Witam serdecznie !!! Jeśli uważasz inaczej wyraź to w swoim komentarzu !!! Wszelkie sugestie bardzo mile widziane !!!
Pozdrawiam