poniedziałek, 12 marca 2012

KONKURS - do wygrania książki "REWOLUCJA NA TALERZU"

Witam Wszystkich :)


Na wstępie chciałabym Was gorąco przeprosić, za to ze post ten nie został wpisany - tak jak obiecałam -w sobotę... problemy z internetem zrobiły swoje, więc nie miałam szansy ogłosić konkursu.

Dziś jednak jest o wiele lepiej, więc umieszczam więcej szczegółów.


Dla zwycięzców w konkursie mam 2 sztuki książek (po jednej dla zwycięzcy) "Rewolucja na talerzu" ufundowanych przez Wydawnictwo Literackie. Oczywiście koszt przesyłki jest pokrywany przeze mnie :)

Aby wygrać książkę wystarczy umieścić w komentarzu pod niniejszym postem

SWÓJ REWOLUCYJNY PRZEPIS NA ODCHUDZONĄ POTRAWĘ


(swoją małą rewolucję na talerzu, która podbiła serca i Żołądki wszystkich domowników).


Konkurs trwa od dziś tzn. od 12 marca do 1 kwietnia b.r.

Wyniki zostaną ogłoszone 2 kwietnia b.r. w poście na stronie głównej.

Proszę pamiętać o pozostawieniu swojego adresu e-mail w komentarzach.


Książki mam dwie zatem zostaną nagrodzone dwie osoby.


SERDECZNIE ZAPRASZAM DO UDZIAŁU !!!

Pozdrawiam



MaGdA



02.04.2012

UWAGA !!!

KONKURS JEST JUŻ ZAMKNIĘTY !!!
ZWYCIĘZCY ZOSTANA OGŁOSZENI W POŚCIE NA STRONIE GŁÓWNEJ !!!

29 komentarzy:

  1. Witam, od jakiegoś czasu staram się zdrowo odzywiać, najtrudniejsze jest dla mnie odstawianie makaronów ale po przeczytaniu wielu artykułów i zdrowym odżywianiu dowiedziałąm się że biały makaron mogę zamienic na żytni który jest dostępny w podobnej cenie i kształtach. Oczywiście smakuj troszke inaczej ale i tak mi smakuje:) oto mój przepis:)
    Makaron z sosem pomidorowym i cukinią.
    Składniki:
    -makaron żytni
    -pomidory z puszki ( w okresie zimowym są zdrowsze niż te świeze)
    - 2 ząbki czosnku
    - cukinia
    - oliwa z oliwek
    -sól, pieprz
    - nasiona dyni
    Makaron gotujemy jak na opakowaniu
    Na patelnie wlawamy krople oliwy, czosnek wyciaskamy przez praske smażymy aż zmieknie nie może się zarumienić. wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną cuknie w paski. Gdy cukinia zmieknie, dodajemy do smaku pestki dyni wedle uznania, doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron mieszamy z sosem
    Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć ja chciałabym zaproponować orientalną sałatkę.
    Składniki:
    -opakowanie (150g) mieszanki sałat (polecam z rukolą)
    -pierś z kurczaka
    -sos słodko-kwaśny tao tao (3-4 łyżki stołowe)
    -2 łyżki wody
    -bułka tarta i łyżka sezamu
    -sól i pieprz
    -łyżeczka oliwy
    -łyżka wiórków kokosowych i posiekanych orzechów włoskich (4-5sztuk)
    Kurczaka solimy i pieprzymy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mieszance bułki tartej i sezamu a następnie smażymy na łyżce oliwy lub grillujemy na patelni jeżeli chcemy uniknąć używania tłuszczu.
    Wiórki i orzechy rumienimy na suchej patelni żeby uwolnić olejki i podkreślić ich smak. Mieszamy sos tao tao z wodą. Wykładamy sałatę na miskę polewamy sosem, układamy kurczaka i posypujemy wiórkami. W wersji jeszcze bardziej odchudzonej można zrezygnować z orzechów, ale polecam pozostawienie podpieczonych wiórków kokosowych bo nadają wyjątkowy, słodkawy smak.
    Taką sałatkę polecam jako główny posiłek bez dodatków lub jako przekąskę jeśli podzielicie się z przyjaciółmi.

    Pozdrawiam
    Justyna
    www.ohbanty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, przyszedł ostatnio taki dzień kiedy postanowiłam że czas na odchudzanie:) Diet było całe mnóstwo z różnym skutkiem i w końcu postawiłam na stare dobre MŻ czyli mniej jeść, lepsze produkty, mniej kalorii. Kocham gotować a tym bardziej jeść więc musiałam znaleźć sposób na odchudzenie moich ulubionych lecz nie dietetycznych potraw. Podaję więc jeden z moich ulubionych odchudzonych przepisów:)

    "LASAGNE"

    Składniki na makaron:
    mąka pełnoziarnista (150g)
    1 jajko (60g)
    2 łyżki wody (25ml) lub odrobinę więcej (czasem mąka wchłonie więcej wody)
    przyprawy- sól, papryka, zioła prowansalskie, kurkuma

    Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy lekko ciepłą wodę, wsypujemy odrobinę soli, papryki, ziół prowansalskich (gdy chcemy ładne żółte ciasto dodajemy kurkumę). Wyrabiamy ciasto (ciasto ma być zwarte, nie zbyt klejące) i wałkujemy na bardzo cienkie placki, ok. 1-2mm.
    Lasagne przygotowujemy w blaszce prostokątnej-należy z rozwałkowanych placków wyciąć prostokąty pasujące wymiarem do naszej blaszki. Z podanych proporcji wychodzi 6-8 kawałków ciasta mieszczących się w średniej blaszce (ilość zależy od tego jak uda nam się cienko rozwałkować ciasto).

    Farsz:
    500g piersi z kurczaka
    puszka pomidorów krojonych
    2 średnie cebule
    serek wiejski "cottage cheese"
    przyprawy-sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia
    1 łyżka ketchupu
    Szpinak 250g
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki jogurtu naturalnego

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Surowe piersi z kurczaka mielimy w maszynce (lub bardzo drobno kroimy w kostkę), następnie przyprawiamy (jedni wolą ostre, inni łagodne dania więc ilość przypraw wg. uznania) i obsmażamy na patelni 2-3 minuty. Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, podsmażoną cebulę-próbujemy farszu i doprawiamy jeżeli uważamy że czegoś nam brakuje:)

    Szpinak rozmrażamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy 2 ząbki czosnku i dwie łyżki jogurtu naturalnego oraz odrobinę soli. Odparowujemy aż zgęstnieje.

    Blaszkę smarujemy odrobiną ketchupu, kładziemy jeden płat makaronowy, połowę masy mięsnej, drugi płat makaronowy, połowę masy szpinakowej, kolejny płat makaronowy, drugą połową masy mięsnej, ostatni płat makaronowy i przykrywamy go drugą połową masy szpinakowej. Całość posypujemy odsączonym z zalewy serkiem wiejskim "cottage cheese" (granulkami, które pięknie się stopią).

    Tak przygotowaną lasagne pieczemy w temperaturze 180st. ok. 40 minut (przykrywamy blaszkę np. folią aluminiową). Ostatnie minuty przypiekamy ją z góry, żeby się zarumieniła.

    (jedna porcja takiego dania ma ok. 500kcal, tradycyjna ok. 950kcal)

    Smacznego
    san_g@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapomiała podać swój email:) więc podaje teraz
    matlusia1@tlen.pl
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć :)
    Dania, którymi chciałam się dziś z Wami podzielić nie są zbyt wyszukane ani oryginalne ale za to zdrowe, niskokaloryczne, sycące a co najważniejsze - pyszne :D
    nr 1 - Twarożek z rzodkiewką
    Składniki to oczywiście ser biały, do którego możemy dodać jogurt naturalny bądź też śmietanę (opcjonalnie). Następnie, do 'papki' ubitej z powyższych składników dodajemy rzodkiewkę startą na tarce na dużych oczkach. Mieszamy. Dodatkowo twarożek można posypać szczypiorkiem oraz doprawić solą, pieprzem. Smacznego :D Twarożek może być użyty jako pasta do kanapek bądź też do pieczywa chrupkiego (tak lubię najbardziej:)

    nr 2 - Jabłko utarte z marchewką
    Myślę, że wszystko jest jasne xD Myjemy i obieramy marchewki i jabłka (te ostatnie niekoniecznie). Produkty na tarce i mieszamy. Dodatkowo można dodać odrobinę soku z cytryny, siemię lniane bądź też pestki dyni i słonecznika :)

    Niewątpliwym plusem powyższych potraw jest łatwość i szybkość ich przygotowania. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

    majek94@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    A ja podaje przesis na zupkę ogórkową, ja gdy planuje troszkę się odchudzić wprowadzam lekko strawne a jednocześnie bardzo sycące posiłki typu zupki czy sałatki lecz nie te na majonezie.
    Dzięki temu w ciągu dnia nie jestem strasznie głodna panuje nad tym ile zjem na obiad i nie dopada mnie wilczy apetyt wieczorem.

    Przepis:
    4 zmieniaczki
    marchew
    4 ogorki kiszone
    ok. 0,5 szkl. soku z ogorków (zależy jak bardzo lubimy kwaśną)
    3-4 łyż. śmientany

    Ziemniaki kroimy w kostkę dodajemy marchew najlepiej startą, kostkę rosołową i gotujemy jakies ok. 30 min.

    Jak już warzywa zmiękną dodajemy sok z ogórków starte ogórki, gotujemy jakieś 5 min i dodajemy śmietanke.

    Zupka ogórkowa średniej porcji tj. 1 szkl. ma okolo 110 kcal.
    a jest bardziej sycąca niż batonik itd.

    joanna.71@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej!

    Ja polecam fit przepis na kasze kus kus z warzywami:

    Składniki (na 1 osobę)
    - 1/4 szklanki kaszy kuskus
    - 6 pieczarek
    -1/2 papryki czerwonej
    -1 mała cebula
    -1/2 puszki pomidorów bez skóry
    -bazylia
    -zioła prowansalskie
    -pieprz (jeśli lubicie na ostro)

    Przygotowanie:

    Warzywa kroimy jak lubimy w kostkę, paski, pełna dowolność. Wrzucamy na patelnie pieczarki, cebule oraz paprykę (bez oleju) i smażymy, jeśli się przypala to polewamy odrobina wody. Gdy w/w warzywa będą miękkie wrzucamy pomidorki, posypujemy bazylią , ziołami prowansalskimi i pieprzem. Dusimy aż pomidorki się rozdrobnią całkowicie. Dosypujemy do tego kasze kuskus, jeśli pomidory wypuściły za mało wody aby przykryć kasze dolewamy trochę wody, przykrywamy i czekamy aż kasze napęcznieje, co jakiś czas trzeba mieszać bo lubi się przypalać! Smacznego :)

    Kaloryczność wyszła mi około : 300-350 kcal.

    wrozka7@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  8. KURCZAKOWO END POROWO - i oczywiście odchudzająco.

    SKŁADNIKI:
    - około 1 kg piersi z kurczaka (2 kawałki)
    - 1 szt pora
    - przyprawa do złocistego kurczaka np KAMIS
    - 2sz jogurtu naturalny (małe kubeczki)
    - sól, pieprz

    WYKONANIE :
    piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę- 2 cm. Następnie posypać przyprawą do Kurczaka - odstawić na dwie godz (mięso musi przegryźć się z przyprawą). Myjemy pora i kroimy do w cienkie okrągłe talarki. Kurczaka wykładamy do żaroodpornego naczynia, kładziemy na niego pora. Do dużej szklanki dodajemy jogurty i według uznania przyprawiamy solą i pieprzem. Takiego kurczaczka wkładamy do piekarnika na ok 45 min/ 180C

    DODATKI:
    - kasza jęczmienna, bądź brązowy ryż

    - Sałatka : sałata lodowa, cebula, pomidor , oliwa z oliwek, sól i pieprz.


    PORCJA SPOKOJNIE dla 4 GŁODOMORÓW!!! Dietetyczne i bardzo smaczne - mój mąż uwielbia tego kurczaczka.

    ewa687@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja polecam dietetyczne lody:) lato za pasem więc pomysł jak znalazł:)
    przepis banalny, szybki, a efekt smaczny:)

    SKŁADNIKI:

    -SM GOSTYŃ Mleko zagęszczone niesłodzone 4% light 500g (w kartoniku)
    -kilka kropel aromatu waniliowego (ja polecam z Delekty)
    -słodzik (w tabletkach lub proszku, ilość dowolna, w zależności od upodobań)

    mleko, aromat i porcję słodzika (ja stosuję w tabletach wrzucam ok 5-7 tabletek) przelewamy do dużej miski i miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. W trakcie miksowania próbujemy, jeśli za mało słodkie-dosładzamy:) Ubitą masę przelewamy do mniejszych misek albo zostawiamy w tej dużej w której ubijaliśmy i fruu do zamrażarki. Po ok 1h lody gotowe, trzeba tylko w ciągu tej 1 godziny 2-3 razy przemieszać aby równo się mroziły:)

    dla przeciwników słodzików polecam ksylitol:)


    amarell@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam :)
    Mi osobiście na diecie zawsze najciężej było odgonić się od słodyczy dlatego przedstawiam mój przepis na babeczki dzięki którym każdy może sobie osłodzić życie, nawet osoby liczące kalorie :)

    Gwiazdki z kremem pinacolada

    Ciasto:

    9 łyżek zmielonych otrąb owsianych
    opakowanie serka homogenizowanego (150g)
    2 łyżki słodzika
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 krople aromatu ananasowego

    Krem:

    opakowanie serka homogenizowanego (150g)
    1,5 łyżki słodzika
    3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
    5 kropel aromatu kokosowego
    5 kropel aromatu ananasowego

    Jajka rozdzielamy.
    Zmielone otręby miksujemy z żółtkami i serkiem homo, słodzikiem, proszkiem i aromatem. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

    Wlewamy masę do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek (lub innych).

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut.

    Po wystudzeniu nadziewamy kremem. Ja nadziewałam zwykłym rękawem do dekorowania z cieniutką końcówką.

    Krem robimy następująco: miksujemy składniki i gotowe.

    Smacznego :)

    Uwaga jeśli nie lubimy dodawać aromatów, idealnie do nadziewania tych babeczek nadają się jogurty smakowe 0%. Taki o smaku pinacolada również znajdziemy w sklepie :)


    Pozdrawiam
    mientablog@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na początek chciałam pogratulować wspaniale prowadzonego bloga. A konkurs jest wyjątkowo pasjonujący. Jeśli chodzi o przepis to chętnie podziele się dwoma smakowitymi przepisami.
    Zapewne każda z nas nie raz smażyła chrupiące kotleciki z mięsa mielonego wołowego czy wieprzowego, ale jest pewien problem, mnóstwo kalorii i tłuszczu. Mój przepis na te same kotlety tylko w innym wydaniu jest następujący:
    składniki:
    zamiast mięsa ugotowany na sypko ryż
    marchewka starkowana (ugotowana wcześniej)
    odrobina groszku zielonego jeśli ktoś lubi
    jedno jajo
    bułka tarta
    sól i pieprz ewentualnie kucharek do smaku- zależy od gustu
    przygotowanie:
    ryż i warzywka wymieszać po czym formować kuleczki na kształt kotlecików. Obtoczyć w jajeczku i bułce tartej i usmażyć na oliwie lub wsadzić do piekarnika ( na jaki czas nie wiem dokładnie, trzeba troche eksperymentować). Po przygotowaniu polecam podawać z pure z groszku zielonego lub z ugotowanymi kartofelkami.
    Te kotleciki są również pyszne z samej marchewki oczywiście wcześniej należy ją ugotować, żeby nie zapomnieć !!!

    Drugi przepis nie jest dietetyczny i nie brzmi smacznie, ale zapewniam, że jest pyszny. Skoro lubią to jeść nawet moje dzieci :)
    Składniki:
    świeże listki pokrzywy młodej uprzednio opłukane
    ciasto naleśnikowe
    miód
    przygotowanie:
    listki moczymy w cieście naleśnikowym i smażymy na oliwie lub można też ugotować na mleku. Gdy są już chrupiące smarujemy odrobiną miodu a jak ktoś lubi doskonale smakuje również z cynamonem i podane ze starkowanym jabłkiem.

    Mam nadzieje, że te przepisy tak jak mi i wam pozostaną długo w pamięci a smak będzie niezapomniany.
    Przy odchudzaniu zachęcam gorąco do picia koktajlu z pomidarów i ziół.

    oliviafelkowska@wp.pl

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Z odchudzaniem mam na bakier, ale zmieniłam nawyki żywieniowe i widać efekty. Przede wszystkim nie mam jednej potrawy odchudzonej ale odchudzam wszystkie m.in. zamiast śmietany-jogurt 0%, zamiast ciężkich sosów oliwa z oliwek, mniejsze talerze, więcej warzyw gotowanych na parze i przegryzki z owoców.

    milady10@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam babcine placki ziemniaczane w wersji tradycyjnej.Jednak po zjedzeniu kilku sztuk czuję się ociężała i mam wrażenie ciężkości.
    Dlatego wpadłam na sposób odchudzenia tych placuszków,i teraz smakują jeszcze lepiej i jestem lekka niczym piórko.
    Potrzebny będzie jeden dorodny kabaczek,którego obieram ze skórki trę na grubej tarce.Dodam,że kabaczek w ogóle nie ciemniej jak w przypadku ziemniaków,dlatego placuszki są pięknie kremowe.Do tak utartego kabaczka dodaję jedno jako i odrobinkę startej świeżej papryczki chili i co nieco startego imbiru,by nadać nieco pazurka- do smaku.Potem przygotowuję duży garnek do którego wlewam wodę i na niego nakładam wkładkę z sitkiem na którą kładę moje placuszki i przykrywam pokrywką.I po kilku minutach otrzymuję wyśmienite placuszki,bez grama tłuszczu.Dlatego chętnie je zjadam nawet przed komputerem:)Są po prostu pyszne i takie leciutkie,że czuję się po nich lekka niczym piórko.Polecam wszystkim smacznego:)


    Pozdrawiam Bonafik
    Bonafik@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  14. Któż z nas nie lubi soczystej w środku, trochę chrupiącej na zewnątrz piersi z kurczaka? Kotlet z owej piersi usmażony na patelni nie jest najlepszym pomysłem, gdy się odchudzasz. Smażenie samej piersi, bez panierki, także. Moją propozycją na odchudzenie piersi z kurczaka jest ... wsadzenie piersi z kurczaka do rękawa (wcześniej przyprawionej) i włożenie jej do piekarnika na 30min. i 180 stopni. Pierś będzie soczysta. A gdy chcemy, by z zewnątrz była trochę przyrumieniona, otwieramy rękaw na 5-7 min. przed końcem pieczenia. Do piersi możemy dorzucić ziemniaczki:) Będą bosko skąpane w sosie własnym piersi z kurczaka:)
    anna_marek@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja podzielę się z Wami moim autorskim przepisem na dietetyczne, ale nie suche i nie dławiące kotleciki mielone.

    Potrzebujemy;
    -1 pierś z kurczaka bądź mięsko z 2 ćwiartek kurczaka (oczywiście pozbywamy sie skóry i wszelkiego tłuszczu wewnątrz - to wersja dla nie leniwych)
    -3 ogórki kiszone
    -1 cebula
    -1 jajko
    -2 ząbki czosnku
    -sól, pieprz, pietruszka, koperek, 1 łyżeczka musztardy.

    1. Mięsko kroimy na małe cząstki i mielimy (ja mielę w blenderze).
    2. Cebulę, korniszony, czosnek - również siekamy w blenderze.
    3. Zmielone mięso, ceulę, korniszy i czosek wrzucamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy musztardę i przyprawy z ziołami. Mieszamy łyżką i smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej.

    Masa nie ma postaci gęstej ale nie zrażajcie się tym, bardzo dobrze się smaży na patelni i jak smakuje! Ja podaję zazwyczaj z pomidorami, cebulka i kefirem - taka sałatka bądź mizerią i brązowym ryżem.

    SMACZNEGO ;-)


    trycja13@interia.pl , Diana.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja uwielbiam pełnoziarnisty makaron z brokułem, szynką i czosnkowym sosem :-)
    200-250g razowego makaronu świderki
    500g brokuła
    200g szynki drobiowej
    70g słonecznika łuskanego
    Kukurydza
    Sos:
    3,5 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka przyprawy do sosu Tzatziki
    - do smaku, jeśli nam bardzo zależy na kremowej konsystencji, 1 łyżka majonezu
    Makaron i brokuły ugotować. Szynkę pokroić w kostkę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni (ma tendencje do przypalania się, toteż często mieszać). Do miski wrzucić makaron, brokuły, szynkę, słonecznik i kukurydzę z puszki w ilościach odpowiadających preferencjom. Wszystkie składniki sosu połączyć w naczyniu i zalać makaron z dodatkami. Wymieszać i wstawić do lodówki.

    Pyszne zarówno tuż po ugotowaniu makaronu, na ciepło - jak i jako sałatka, na zimno!

    ladyarven@gmail.com
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. witam. moim ostatnim hitem jest indyk z bambusem :)
    potrzebujemy: 1 słoik marynowanych pędów bambusa, 2 średnia cebule, 2 szklanki bulionu warzywnego, pół kg piersi z indyka (ostatnio tylko takich używam, są pyszne!!), łyżeczka curry, łyżka sosu sojowego, łyżka oliwy.
    cebulę należy pokroić (w krążki lub kostkę) i zeszklić na oliwie. mięso pokroić (np w słupki), dołożyć do cebuli, dodać sos sojowy i curry. chwilę podsmażyć. dodać odsączonego bambusa i zalać bulionem - gotować na wolnym ogniu ok 10 min.
    podać z ryżem - aby było zdrowiej jeśli podamy z ryżem brązowym lub dzikim :)

    o to moje "dzieło sztuki" pozdrawiam Monika
    ancymonekcom@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. HEJ! Podzielę się dziś z Wami moją ulubioną potrawą. A będzie nią...tam tam tammmmm....odchudzone danie z piersi kurczaka! :)
    Jest dość proste do przygotowania. Potrzebne nam będą:
    - sól
    - papryka w proszku (słodka)
    - pierś z kurczaka
    - pieprz, ale biały
    - miód naturalny w płynie
    A teraz druga ważna część czyli przygotowanie, czyli to co kobiety uwielbiają najbardziej.
    Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, solimy i pieprzymy odrobinę, następnie dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie rozprowadzamy mieszając mięso dłonią. Gdy to już uczynimy to wkładamy mięsko do specjalnego worka do pieczenia dodając przy tym troszkę słodkiej papryki. Taki zamknięty już woreczek wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy ok. 10 - 15 min.
    Efekt...hmm..może przekonajcie się same! (jak dla mnie to delicja, która wręcz rozpuszcza się w ustach i ten aromat) POLECAM! i oczywiście życzę SMACZNEGO! ;))

    OdpowiedzUsuń
  19. zapomniałam o adresie: m_kowalewska_1a@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Kochane. A ja podejdę do tego od całkiem innej strony.

    Przyprawy. Bez nich żadna potrawa nie będzie smakowała dobrze, prawda? Otóż ostatnio od mojej ukochanej teściowej dostałam przepis na mieszankę przypraw (w jej rodzinie używa się jej od pokoleń) nie tyle odchudzającą, co REGULUJĄCĄ TRAWIENIE, co przynosi o wiele lepsze efekty niż sama chęć zwykłego odchudzania. Jest idealna do mięs, zup, ziemniaków, sosu, dosłownie do wszystkiego. A najlepsza po prostu do posypania twarożku rozsmarowanego na chrupkim pieczywie:)

    Oto skład (kupujemy wszystkiego po jednym opakowaniu i tak całe mieszamy w jednym naczyniu):

    majeranek
    bazylia
    2x papryka słodka
    kminek mielony
    gorczyca mielona
    pieprz czarny mielony
    cebula mielona
    czosnek granulowany
    kolendra mielona
    lubczyk
    kurkuma
    papryka w płatkach

    I tyle:) Wszystkie składniki są dostępne w większych marketach:)

    Bo bazą każdej potrawy są przyprawy!

    Całuję, Iza:)

    iza.koczor@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  21. mam kilka takich przepisów które lubimy zajadać całą rodziną :)

    KURCZAK W CYTRUSACH
    8 porcji, każda 110 kcal
    • 1 duża pierś z kurczaka bez skóry
    • 1 główka sałaty
    • 2 jabłka
    • 2 mandarynki
    • 2 kiwi
    • 1 pomarańcza
    • 1/2 cytryny
    • 2 łyżki oleju z pestek winogron
    • odrobina soli i pieprzu
    Pierś podsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu, pokroić na nieduże kawałki, sałatę porwać, owoce podzielić na mniejsze cząstki. Z oleju z pestek winogron, cytryny i przypraw sporządzić sos. Składniki wymieszać.
    Sałatkę podawać schłodzoną.



    Najprostszy kurczak w cebulowym curry
    2 porcje, 170 kcal każda
    podwójna pierś kurczaka, łyżka oleju z pestek winogron, 2 duże cebule, łyżka albo dwie pasty curry (wypróbuj różne odmiany, najlepsze są te ostrzejsze), 0,5 małego pęczka natki pietruszki, ewentualnie sól do smaku
    • Mięso umyj, osusz, pokrój w paski. Obsmaż je w rondlu na rozgrzanym oleju na rumiano. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki. Posyp nią kurczaka, podlej 3 łyżkami wrzątku i duś pod przykryciem około 15 min.
    • Kiedy cebula stanie się miękka, dodaj pastę curry, wymieszaj. Jeśli trzeba, skrop wodą i duś jeszcze 5 min. Spróbuj, czy nie trzeba posolić.
    • Posyp drobno posiekaną natką. Podawaj z zieloną sałatą i razowym makaronem.




    anusia12346@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Kurczak z brokułami zapiekany w jajku sadzonym.
    Składniki (na 4 porcje):
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 brokuł
    4-5 jajek
    sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 szklanka mleka
    1 łyżka maizeny
    Pierś pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Przesmażyć na złoty kolor.
    Brokuła pociąć na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
    Z mleka, maizeny, gałki i pieprzu (0,5 łyżeczki) ugotować beszamel.
    Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso, na nie - brokuła. Zalać beszamelem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 min. Po 20min wyjąć i wbić jajka. Wsadzić do piekarnika i wyjąć w momencie ścięcia się białek.

    OdpowiedzUsuń
  23. W moim domu je się przede wszystkim zupy. A te jak wiadomo - często zagęszcza się mąką, śmietaną (czasami naprawdę bardzo tłustą) lub topionymi serami. Postanowiłam ich odrobinkę 'oszukać' i ugotowałam zupę bez żadnych zagęszczaczy, za to z dużą ilością zdrowych warzyw. ;)

    "Krakowskie pomodoro"
    Za oknem szaro, buro i ponuro. Dla mnie dzisiaj niezbyt dobrze zaczął się ten dzień i roniłam łzy razem z deszczem. Na szczęście istnieje jedzenie, które swoimi kolorami, smakami i aromatami potrafi rozweselić, pocieszyć i ukoić smutek. ;)

    Składniki:


    1 obwarzanek krakowski z serem
    2 puszki całych pomidorów
    10 średnich ziemniaków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    pół pęczka koperku
    pół pęczka natki pietruszki
    kilka gałązek świeżego oregano
    zioła prowansalskie
    ostra papryka chilli
    pieprz indyjski
    Vegeta Natur
    150 g kiełbasy krakowskiej suchej
    główka czosnku
    2 cebule
    pół łyżeczki sosu Teriyaki
    łyżka sosu słodko - ostrego
    3 łyżki oliwy z oliwek (klik do eliksiru)
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 udka z kurczaka
    1 bulion w kostce
    kilka plasterków żółtego sera

    Przygotowanie:

    Obrane i pokrojone ziemniaki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i gotujemy w bulionie z kostki rosołowej. Dodajemy marchewkę oraz pietruszkę.

    W osobnym garnuszku w lodowatej wodzie gotujemy udka z kurczaka, dobrze obsypane papryką chilli i pieprzem indyjskim. Kiedy mięso odda cały swój aromat - dolewamy esencję do warzyw, a kurczaka wrzucamy do miseczki, obsypujemy przyprawami - szast prast mamy obiad na drugi dzień (wystarczy, że go podpieczemy lub usmażymy). ;)

    Do miękkich już warzyw dodajemy pokrojoną cebulę wraz z kiełbasą krakowską, pęczkiem pietruszki oraz koperku, główką obranego czosnku i jedną łyżką oliwy z oliwek. Kiedy czosnek lekko zmięknie - miksujemy całość na gładką masę, nie zdejmując zupy z ognia (chyba, że ktoś ma słabą wprawę - wtedy polecam zdjąć i dodatkowo otulić lekko ostudzony garnek przezroczystą folią). Dodajemy pomidory w puszce i jeszcze raz miksujemy.

    Doprawiamy według upodobań - u mnie jest dość pikantnie i wyraziście, natomiast jeśli chcemy tą zupę podać dzieciom - lepiej ograniczyć przyprawy. ;)

    Obwarzanka kroimy na kawałki i podsmażamy na gorącej patelni z dwiema łyżkami oliwy. Podajemy z wesoło wyciętym kawałkiem sera, grzankami i świeżym oregano. ;)

    Smacznego !

    Zapraszam przy okazji na mojego bloga - http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/2012/03/Krakowskie-pomodoro.html

    Na którym znajduje się zdjęcie tego przepisu. ;) i wiele innych ! Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Moje potrawy odchudzam poprzez odpowiednie przyrządzanie.Zamiast smażenia wybieram gotowanie na parze.Gdy robię więcej jedzenia,używam parowaru,gdy mniej rewelacyjnych torebek do gotowania na parze w mikrofali.Jednak dbając o sylwetkę nie można wyrzec się wszystkiego.Najtrudniej nam było pożegnać się z nutellą.Jednak odchudziliśmy i nutellę -robiąc nutellę śliwkową.Poniżej przepis:
    2,5 kg śliw zmielić w maszynce dodać 1 kg cukru, gotować ok 1,5 godziny( pod koniec dodac cukier) Dodac 20dag kakao i gotowac jeszcze 30 minut. Nałożyc do słoików gorące. Nie pasteryzować.
    Wychodzi kilka słoiczków,które wystarczają na cały rok.Bo kiedy moją rodzinę nachodzi chętka na słodycze robię im zdrową,słodką przekąskę. Kroję owoce na plasterki i na każdy nakładam odrobinę nutelli. Jest słodko,zdrowo i cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. zapomniałam o mailu :( mail: eliza889@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  26. WĘDZONY ROSTBEF


    250 g rostbefu
    4 cm imbiru
    4 limonki
    4 łyżki sosu sojowego
    szczypta brązowego cukru
    mała biała rzodkiew
    ogórek wężowy

    baza do wędzenia:
    2 łyżki herbaty lapsang
    2 łyżki ryżu jaśminowego
    2 łyżki cukru brązowego

    Przygotować marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wycisnąć sok z limonek, zetrzeć imbir na tarce, dodać sos sojowy i cukier. Pokroić warzywa w słupki i zalać połową marynaty. Do reszty marynaty włożyć mięso. Marynować przynajmniej 30 minut. Wyłożyć woka folia aluminiową. Wysypać na folię ryż z herbatą i cukrem, wymieszać. Na kratce od woka ułożyć zamarynowane mięso. Wstawić szczelnie przykrytego woka na mały palnik ale duży płomień na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień do minimum i wędzimy kolejne 5 minut. Następnie należy wyłączyć ogień i czekać jeszcze 15 minut z zakryta pokrywką. Podawać pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka, posypane sezamem.
    tradycyjna wędlina 40 kcal, nasza wersja 25 kcal


    Pozdrawiam Jagoda Ostrowska :) WampirsFan@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Mój mężczyzna nie jest specjalnym fanem dietetycznego jedzenia, ale jest coś, co zajada ze smakiem i z radością twierdzi, że ten domowy przysmak jest nawet lepszy, niż kupne zapychacze :) Panie i panowie, oto domowej roboty... żelki!
    - 0,5 szklanki gorącej wody
    - 2 torebki owocowego suszu (nie herbaty!)
    - 5 łyżek żelatyny
    - 1/4-1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    - 1 łyżka słodziku w proszku lub dla przeciwników sztucznych słodzików: 2 łyżeczki cukru

    Do garnuszka wlać gorącą wodę i wrzucić torebki z suszem. Poczekać, aż taka "herbatka" się zaparzy. Następnie wyjąć torebki, dodać żelatynę, kwas i słodzik i wstawić na maleńki ogień. Wymieszać wszystko dokładnie do całkowitego rozpuszczenia, ale nie doprowadzać do wrzenia. Mieszankę przelać do foremek, wstawić do lodówki i poczekać aż stężeje.

    Pozdrawiam,
    Marysia
    gruszka z fartuszka
    gruszkazfartuszka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Omlet fitness

    Składniki:
    - 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
    - 1 łyżki posiekanych migdałów
    - 1 żółtko
    - 4 białka z jajek
    - 3 łyżki mleka
    - oliwa z oliwek
    - serek Danio waniliowy
    - banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

    mika19@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszna zupa z cukinii

    Składniki:
    2 średnie cukinie,
    1 drobiowa kostka rosołowa,
    2 średnie marchewki,
    1 mała pietruszka - korzeń,
    1/8 selera korzeniowego,
    100 g ulubionego makaronu,
    100 ml śmietany 12%,
    ząbek czosnku,
    szczypta natki pietruszki,
    szczypta koperku,
    sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:
    Cukinie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki, marchewki, pietruszkę korzeniową oraz seler myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. W garnku gotujemy ok. 1,5 litra wody, gdy się zagotuje dodajemy kostkę rosołową oraz cukinię, marchewkę, korzeń pietruszki i selera. Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 15 min. po czym wrzucamy makaron i gotujemy całość od 5 do 12 min, w zależności od rodzaju makaronu i tego czy wolimy miękki czy twardy. Pod koniec gotowania dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę natki pietruszki, szczyptę koperku, oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy ozdobione śmietaną.
    Smacznego!

    marciajadamz@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Witam serdecznie !!! Jeśli uważasz inaczej wyraź to w swoim komentarzu !!! Wszelkie sugestie bardzo mile widziane !!!
Pozdrawiam