środa, 22 lutego 2012

Nowy Cykl Wpisów - Przepisy Z "REWOLUCJĄ NA TALERZU"


Kochani !!!
Od dziś zaczynam bardzo fajny cykl wpisów - przepisów na smaczne, ale dietetyczne potrawy.
Pomysły na te dania dostarczac będzie "Rewolucja na Talerzu" na pewno świetnie znana Wam z TvnStyle.
Właśnie zaczęłam współpracę z Wydawnictwem Literackim, które w niedalekim czasie wyda ksiązkę z przepisami Pań: Agaty Ziemnickiej i Olgi Kwiecińskiej - Kaplińskiej z programu "Rewolucja na talerzu".


PREMIERA TEJ KSIAZKI 8 MARCA b.r. !

Bardzo spodobał mi się pomysł współpracy, gdyz jestem cichą fanką tego programu i zawsze w niedzielę pozwalam sobie na cały cykl róznych programów tvnStyle, z "Rewolucją na talerzu" na pierwszym miejscu.
Byc moze i dla Was znajdą się ciekawe nagrody, ale o tym napiszę w następnym tygodniu ;)
Kilka razy w tygodniu będę zamieszczac ciekawe przepisy kulinarne z ksiazki wraz ze zdjeciami. Będą to zapewne przepisy dalekie od znanych Wam czysto dietetycznych potraw, gdyz na tapecie będzie typowy tradycyjny schabowy (nieco odchudzony) czy pizza.
Brzmi zachęcająco - prawda?
U mnie juz dzis macie okazję przekonac się co będzie w tej niebawem wydanej ksiązce :)
No to zaczynamy :)

Pierwszy przepis


SERNIK PIECZONY W KAPIELI WODNEJ

Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest wilgotny i kremowy, choc nie ma w nim grama masła lub margaryny. Aromatyczne ziarna wanilii wzbogacają smak i w ten sposób pomagają znacznie zredukowac ilośc zwykle dodawanego do sernika cukru. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych truskawek, malin czy jagód (obecnie mogą byc też te mrożone :).

Składniki:

* 800 g twarogu śmietankowego (4 procent tłuszczu)
* 3 jajka
* 1/2 szklanki cukru
* jedna laska wanilii

Rozkrój laskę wanilii, wyjmij z niej ziarenka i dodaj do twarogu. Dodaj cukier i zmiksuj. Stale miksując dodawaj kolejno po jednym jajku. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej do niej masę serową.
Formę wypełnioną ciastem przykryj folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy będzie już nagrzany, postaw w nim na głębokiej blaszce formę z sernikiem. Na blachę wlej wrzątek, zamknij piekarnik i piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwierając go, pozostaw ciasto jeszcze na 15 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i nie wyjmując go z formy, wystudź.
Gdy jest już chłodny, wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Podawaj zimny.

porcja tradycyjnego sernika ma 350 kcal
nasza wersja 150 kcal

Przepis pochodzi z książki Rewolucja na talerzu (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012)



5 komentarzy:

  1. Ale super, znalazłam jakiś blog o odchudzaniu :) Sama dzisiaj takowy założyłam, dodaję do listy obserwowanych, na pewno będę odwiedzać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam Kama :)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratulacje Madziu !!! Powodzenia w redagowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Madziucha :)
    Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te przepisy super że je będziesz dodawać czekam z niecierpliwościom

    OdpowiedzUsuń

Witam serdecznie !!! Jeśli uważasz inaczej wyraź to w swoim komentarzu !!! Wszelkie sugestie bardzo mile widziane !!!
Pozdrawiam