niedziela, 4 marca 2012

Krokiety z halibutem - a czemu nie ?! Rewolucja na talerzu trwa !!

Krokiety z halibutem

Podstawą farszu tych krokietów jest ceviche, czyli surowa ryba zakwaszona sokiem z limonki, który ścina białko zawarte w jej mięsie. Ponieważ rybę je się na surowo, używaj do tej potrawy jedynie bardzo świeżego halibuta.

naleśniki:

1 szklanka mąki gryczanej

1 jajko

½ szklanki chudego mleka

½ szklanki wody gazowanej

1 łyżka oleju rzepakowego

garść posiekanych liści szpinaku

sól

farsz:

300 g świeżego halibuta

1 mała czerwona cebula

½ papryczki chilli

½ pęczka kolendry

sok z 3 limonek

skórka z 3 limonek

kiełki lucerny

sól


Przygotuj ceviche (surowa ryba zakwaszona sokiem z limonki). Oczyść rybę z resztek ości i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno cebulę, zetrzyj skórkę z limonek i wyciśnij z nich sok. Posiekaj papryczkę chilli, połącz wszystkie składniki marynaty z pokrojoną rybą. Odstaw do lodówki na około 1,5 godziny. Następnie odciśnij rybę z marynaty, dodaj posiekaną kolendrę i kiełki lucerny. Wszystko dobrze wymieszaj. Przygotuj ciasto na naleśniki (…). Gdy ciasto będzie już dobrze wymieszane, dodaj posiekany szpinak. Usmaż naleśniki na teflonowej patelni. Na gotowe naleśniki wyłóż ceviche i zwiń krokiety.


tradycyjny krokiet ma 550 kcal,

nasza wersja 200 kcal


Przepis pochodzi z książki Rewolucja na talerzu (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012).
Foto by Małgorzata Molska & Agnieszka Trojak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam serdecznie !!! Jeśli uważasz inaczej wyraź to w swoim komentarzu !!! Wszelkie sugestie bardzo mile widziane !!!
Pozdrawiam