Przepyszne potrawy w diecie ??? Tak, tak to możliwe - oto przepisy na drugą fazę SB
NALEŚNIKI
Szklanka mleka
Pół szklanki maki Typ 1850 lub 2000
2 jajka
Pół olejku waniliowego
Łyżeczka oliwy
Łyżeczka miodu
Wszystko razem miksujemy i smażymy naleśniki, takich cienkich 8 wychodzi z tego na patelni 25 cm średnicy.
Do tego polecam twarożek truskawkowy lub inne nadzienie.
Można zrobić nie na słodko i też może służyć jak tortilla na Twisterka jak znalazł, bo mięciutkie i łatwo zawinąć
Naleśniki zielone
10 dag mąki razowej(ja zamiast mąki używam zmielonych płatków owsianych),
szklanka mleka,
2 jaja,
10 dag szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól.
Mąkę, mleko, sól, gałkę ubić na jednolitą masę, odstawić na godzinę. jaja utrzeć ze zmiksowanym sparzonym szpinakiem(lub
rozmrożonym ), połączyć z przygotowanym ciastem, dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki. Można w nie zawijać dowolny, ale
pikantny farsz.
NALEŚNIKI OWSIANE
-1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
-2 szklanki odtłuszczonego mleka
-1 jajko
-1/2 szklanki mąki pszennej razowej
-1/4 szklanki prażonych zarodków pszenicy
-1 łyżka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki substytutu cukru
-2 łyżeczki oleju rzepakowego
-1/2 łyżeczki soli
W średniej misce wymieszać płatki z mlekiem i pozostawić na 10 minut. Następnie dodać jajko, mąkę, zarodki, proszek do pieczenia, substytut cukru, olej i sól i miksować, aż składniki dokładnie się wymieszają i pozostaną najwyżej małe grudki. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Dużą patelnię z powłoką nieprzyczepną natłuścić i rozgrzać na średnim ogniu. Partiami wlewać po 1/4 szklanki ciasta na patelnię i smażyć przez 3-4 minuty lub aż na powierzchni pojawią się bąbelki a spód się zarumieni. Przewrócić i smażyć przez dalszą minutę lub dwie aż przybierze złotobrązowy kolor. Wyjąć na talerz i utrzymywać w cieple. Usmażyć w ten sposób 12 naleśników.
Ten rodzaj naleśników ma dość zbite ciasto. Jeśli chcesz zmienić ich smak, wystarczy dodać cynamon, gałkę muszkatołową, goździki lub łyżeczkę ulubionego olejku zapachowego.
NALEŚNIKI GRYCZANE
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej z pełnego ziarna
1 jajko, ubite
1 łyżka proszku dopieczenia
2 szklanki wody
1 / 2 szklanki nie słodzonego sosu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W średniej misce dokładnie zmiksować oba rodzaje mąki, jajko i proszek do pieczenia. Dodać wodę, sos jabłkowy i ekstrakt waniliowy i mieszać, dopóki nie pozostaną tylko małe grudki.
Dużą patelnię z powłoką nieprzywieralną natłuścić i rozgrzać na średnim ogniu. Partiami wlewać ciasto na patelnię i smażyć przez 2/3 minuty lub aż spód się zrumieni. Przewrócić i smażyć przez dalszą minutę lub dwie aż przybierze złotobrązowy kolor. Wyjąć na talerz i utrzymywać w cieple. Usmażyć w ten sposób 12 naleśników.
Liczba porcji : 12 naleśników
NALEŚNIKI Z SEREM I OWOCAMI:
Naleśniki:
Jajko,
maka pełnoziarnista albo otręby
mleko
substytut cukru (ksylitol, splenda albo słodzik)
Jajko ubijamy z substytutem cukru, dodajemy mleka i maki i wszystko ladnie mieszamy na jednolita masę.
Nadzienie:
Twarożek (najlepiej chudy albo półtłusty)
Serek homogenizowany naturalny
substytut cukru
żółtko
żółtko ubijamy mikserem z cukrem a następnie dodajemy po trochę serka homogenizowanego i twarożku, dopóki nie uzyskamy jednolitej masy. Dobrze jest chwile mikserem mieszać ten ser żeby ładnie się napowietrzył i dobrze się rozsmarowywał.
Do tak wymieszanego serka dodajemy (jak kto lubi) borówki, truskawki albo pokrojone w kosteczkę jabłko i mieszkamy delikatnie.
Smażymy naleśniki a później smarujemy je serkiem z owocami. Można po wierzchu posypać jeszcze owocami
Makaron z serem i pomidorami
300 g makaronu z pełnego ziarna świderki
3 dojrzałe duże pomidory
200 g żółtego sera (light)
2 kostki smażonej cebulki
2 łyżki oregano
2 łyżki bazylii
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Wrzucić na patelnię i dusić na gorącym oleju do otrzymania sosu. Dodać bazylię, oregano oraz sól i pieprz. Dusić nadal na małym ogniu.
Makaron ugotować i wrzucić do sosu. Wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce i dodać do makaronu. Dusić do rozpuszczenia, ale należy uważać, aby ser "nie ściął" się w jeden kawałek.
W razie potrzeby dodać przyprawy i można podawać do jedzenia.
Danie można również zapiekać w piekarniku
Makaron z cukinią
Składniki:
Młoda cukinia
Makaron razowy
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Makaron gotujemy według przepisu z opakowania:).
Cukinie myjemy i kroimy w słupki (najpier w plasteki a potem w zapałeczkę). Nie obieramy jej i nie wydrążamy pestek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cukienie soląc i pieprząc ją do smaku.
Podsmażoną cukinie łączymy z ugotowanym makaronem i podajemy .
Spaghetti na makaronie razowym
makaron razowy
puszka pomidorów bez skórki
mały jogurt naturalny odtłuszczony
mięsko mielone z indyka
przyprawy wedle gustu
starty ser żółty
papryka czerwona i zielona
Mięsko przyprawiamy do smaku i smażymy na oliwie na patelni.Kiedy jest dobre, dodajemy puszkę pomidorów, pokrojona paprykę i przyprawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Sos zostawiamy na gazie az papryka zmięknie.Kiedy zdejmiemy go z gazu, dodajemy jogurt, mieszamy, Nakładamy makaron do miseczek, polewamy sosem, sypiemy starym żółtym serem.
Można posypać również parmezanem a do sosu dodać cebule.Ja nie dawałam bo nie lubię Ale i tak wyszło pyszne.
Makaron orzechowo-rzeżuchowy
4 porcje, przygotowanie: 25 minut
- 3/4 paczki makaronu razowego muszelki
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki podpieczonych pestek słonecznika
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 2 szklanki rzeżuchy
- 3 łyżki oliwy
1. Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Osącz, odlewając wcześniej 3 łyżki wody, i odstaw.
2. Wsyp do malaksera orzechy, pestki, 3 łyżki sera i czosnek. Zmiksuj niezbyt dokładnie tak, aby w paście były wyczuwalne grudki. Dodaj rzeżuchę (zostaw 2–3 łyżki do dekoracji). Zmiksuj ponownie. Przełóż do dużej miski. Jeśli nie masz malaksera, posiekaj wszystkie składniki, a potem utrzyj drewnianą łyżką, aż uzyskasz konsystencję pasty.
3. Dodaj odlaną wcześniej wodę, oliwę i makaron, dokładnie wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp resztą sera i udekoruj rzeżuchą.
Makaron z sosem tajskim
- makaron razowy
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 puszki kiełków soi
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu tajskiego (mój niestety zawierał w sobie cukier, ale takie troszkę chyba diety nie zepsuje...)
- mały przecier pomidorowy
- sól, pieprz, papryka
- oliwa do smażenia
Makaron gotujemy wg przepisu. Pierś kroimy w paseczki lub małą kosteczkę, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie. Po chwili dolewamy sos sojowy, wrzucamy kiełki, dolewamy koncentrat pomidorowy i sos tajski. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chwilkę gotujemy. Podajemy z makaronem.
Makaron z sosem pieczarkowo - jogurtowym
- makaron razowy
- podwójna pierś z kurczaka
- ok 350-400 gram pieczarek
- 1 cebula
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu sojowego (ale nie musi być)
- pieprz, sól,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego (podstawa smaku tego dania )
- oliwa lub olej rzepakowy do smażenia
Pierś kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni na łyżeczce oleju. Po chwili solimy lub polewamy sosem sojowym. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilkę smażymy, aż cebula będzie miękka. Przekładamy mięso z cebulą do garnka. Na patelni smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, jak będą lekko brązowe, posypujemy odrobiną soli. Przekładamy pieczarki do garnka. Ziele angielskie kruszymy w moździerzu, wsypujemy do garnka. Wlewamy jogurt, dosypujemy pieprz i gotujemy ok. 5 min. Podajemy z makaronem razowym.
Makaron razowy z jagodami - proste i szybkie
Makaron razowy wstążki - porcja
szklanka jagód
szklanka maślanki mrągowskiej
kilka kropel słodziku (ja używam huxol w płynie)
Gotujemy porcje makaronu, przelewamy zimna woda, odcedzamy, posypujemy jagodami, polewamy maślanką z kilkoma kroplami słodziku (ja dałam odpowiednik 3 łyżeczek cukru - 24 kropel)
Dodam tylko, ze po polaniu maślanka, posmak razowego makaronu "ginie". Wg mnie bardzo smaczne
Makaron z kapustą i pieczarkami
20 dag pełnoziarnistego makaronu
30 dag kiszonej kapusty
10 dag pieczarek
cebula
olej
2 jajka
2 łyżki starego żółtego sera
sól, pieprz
Makaron ugotować, odcedzić. Kapustę ugotować, odparować, odcedzić, posiekać. Na oleju usmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki, dodać kapustę i jeszcze razem smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Po zestawieniu z ognia dodać surowe jajka, makaron i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć masę, posypać serem, skropić pozostałym tłuszczem i zapiec.
Makaron w sosie orzechowym
1/2 op. [250 gram] makaronu razowego
80 gram orzechów włoskich obłuskanych [najmniejsza paczka obłuskanych]
2 duże ząbki czosnku
1 kubeczek śmietany/jogurtu
parmezan starty
posiekana natka pietruszki do posypania
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Orzechy podsmażyć na suchej patelni [Uprażyć], ostudzone przełożyć do blendera, zalać śmietaną, dodać czosnek, posolić i obficie posypać pieprzem, zmiksować
sosem polać ugotowany al dente makaron, posypać posiekana natka pietruszki i tartym parmezanem
Uwagi do przepisu: Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego 0% [sos będzie rzadszy] ewentualnie dodając łyżkę śmietany do smaku miksując masę z odrobiną natki [nie za dużo bo sos będzie smakował "trawiasto"] uzyskasz ciekawy zielony kolor.
Zapiekanka z makaronu
15 dag makaronu pełnoziarnistego
10 dag pieczarek
10 dag jogurtu
5 łyżek zielonego groszku
łyżka jarzynki
2 łyżki żółtego sera
ząbek czosnku
strąk papryki
cebula
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Obsmażyć warzywa, dodać groszek, czosnek, jogurt i doprawić jarzynką. Ugotowany makaron włożyć do formy, polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać 20 minut.
MAKARON Z BROKUŁAMI I KETCHUPEM
-0,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego
- 200 g brokułu
- 50 g ketchupu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- bazylia
- sól
Makaron i brokuły ugotować na półtwardo. Wymieszać z ketchupem i oliwą, dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię, dosolić do smaku.
Makaron z mozzarellą i cukinią
* 2 kulki mozzarelli (100 - 150 g)
* 400 g razowego makaronu penne lub fusili
* 2 wąskie cukinie pokrojone w grube plastry
* 1 cebula pokrojona w paseczki
* 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
* 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* sól
* pieprz
* parmezan
Makaron z mozzarellą i cukinią - sposób przygotowania
Nastawić osoloną wodę na makaron i rozgrzać oliwę na patelni. Do gorącej oliwy wrzucić cebulę i czosnek, lekko zrumienić, dodać cukinię i paprykę i podsmażyć. Dodać sól i pieprz. W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić. Dodać do gorących warzyw, podrzucić kilka razy na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i zamieszać. Podawać z parmezanem.
ZAPIEKANKA Z KURCZAKA I MAKARONU
puszka zielonego groszku
podwójna pierś z kurczaka
jogurt naturalny
duża cebula
3 ząbki czosnku
300 g makaronu razowego (np świderki)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
300g sera żółtego
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zarumieni. Wrzucamy pokrojonego na małe kawałki kurczaka i również podsmażamy, dodajemy czosnek.
Gdy kurczak straci różowy kolor zalewamy go jogurtem i wrzucamy groszek, makaron i 2/3 startego żółtego sera. Przyprawiamy.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy górę zapiekanki resztą żółtego sera, przykrywamy i zapiekamy w piekarniku ok 20 minut.
Brązowy ryż z warzywami
ryż brązowy, 100 g serka pleśniowego, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, świeże przyprawy prosto z doniczki (np. listki bazylii, tymianek, koniecznie zielona pietruszka), inne warzywa wg uznania i upodobań, 3 łyżki jogurtu
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy, warzywa obieramy, kroimy na talarki/krążki i gotujemy na parze. Na gorący ryż kładziemy serek pleśniowy (powinien się rozpływać) oraz warzywa, polewamy jogurtem i na wierzch kładziemy świeże przyprawy.
ORZECHOWY RYŻ
2 lyzki oliwy z oliwek
1 mala cebula
1/2 szklanki brazowego ryzu
1/3 szkalnki wody
1 szklanka warzywnego lub drobiowego bulionu
3/4 szkalnki platkow migdalowych
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
sol
swiezo mielony pieprz
Nagrzac piekarnik do 180 Stopni.
W srednim garnku rogrzac oliwe z oliwek, dodac posiekana cebule, przykryc i gotowac okolo 3 minut. Dodac ryz i mieszac zanim zbrazowieje. Dodac bulion i doprowadzic do wrzenia. Gotowac przykryte okolo 30 minut, do momentu az ryz bedzie lekko miekki a bulion wchlonie sie.
W miedzyczasie upiec platki migdalow. Na teflonowej patelni przypiekac je na malym ogniu, az zbrazowieja, okolo 5 minut.
Dodac platki do ryzu, a takze pieprz i sol do smaku oraz swieza pietruszke przed samym podaniem.
Ryżaki
30 dag dzikiego ryżu
10 dag białego sera
2 jajka
otręby
olej
posiekany szczypiorek
pieprz, sół
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko, odsączyć i ostudzić. Ser przetrzeć przez sito, dodać do ryżu razem z jajkami i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować małe placuszki i panierować w otrębach. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.
Ryż z Warzywami
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
kawałek pora
1 jajko (sadzone, przypieczone z obu stron zeby nie miało nic płynnego)
2 pieczarki
2 plasterki szynki
ryż
wszystkie składniki kroimy drobniutko, ale tak drobniutko że wielkości ryżu, nie żadne wielkie kawałki warzyw. nastepnie wszystko razem wrzucamy na ciepłą patelnie z oliwą i na delikatnym ogniu odgrzewamy, mieszając. warzywa mają byc miekkie ale nie przysmażone. do zeszklonych warzyw dodajemy ugotowany ryż. wszystko mieszamy na patelnii na mikro ogniu przez 10-15 minut, zeby ryż przeszedł aromatem wcześniej dodanyc warzyw. nie trzeba solić chyba że ktoś bardzo potrzebuje.
taki ryż jest wspaniałym dodatkiem do mięs ale można tez jeść sam.
Ryż z warzywkami i mięskiem podobno dobry
-4 torebki ryżu( ja pierwotniedałam 2 brązowego i 2 paraboiled)
-1 piers kurczaka podwójna
-po pół papryki czerwonej i zielonej
-jedna marchewka starta na tarce
-sól pieprz , (mozna dac pieczarki i cebule ja zapomniałam )
Ryż ugotować , w tym czasie przesmażyc mięsko wcześniej pokrojone jak kto lubi w kostke lub w paski , z sola i pieprzem, na drugiel patelni bądż po usmażeniu mieska przesmażyc szybciutko warzywka.... doprawic wymieszac wszystko razem , dodac 2-3 łyżki majonezu Helmans Babuni, moxna odrazu podac lub chilę zapiec w piekarniku ... SMACZNEGOOOO !!!!!!!
Ps. Oczywiscie możecie zmniejszyc ilośc ryźu , kawuniaaa śmiała sie ze mnie że gotuje dla wojska hahahaha a ja miałam zamiar zrobic obiad na 2dni , a wszytko poszło 1go , mój mąż ma niezły spust na obiad potrafi zjeść 1kg ziemniaków heh to buźka i jeszcze raz smacznego
Placuszki ryżowe z duszonymi pieczarkami
25 dag dzikiego ryżu,
0,75 l bulionu z kostki,
25 dag pieczarek,
cebula,
2 jajka,
10 dag startego żółtego sera,
2łyżki posiekanego szczypiorku,
olej,
sól,
pieprz.
- ryż opłukać , zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
- pieczarki posiekać ( kilka odłożyć całych ), cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, włożyć pieczarki i dusić aż odparuje płyn.
- Do ryżu dodać jaja, żółty ser, pieczarki z cebulą i szczypiorek. doprawić solą i pieprzem
- Odłożone pieczarki pokroić w plastry
- Rozgrzać olej, łyżką nałożyć porcje masy, na plackach rozłożyć plasterki pieczarek. Gdy spody placków się zarumienią, przewrócić na drugą stronę, dosmażyć na rumiano.
Wielkanocne kotleciki
1 woreczek dzikiego ryżu
3 jajka
zielony szczypior
mąka pełnoziarnista żytnia/pszenna
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
majonez lub ćwikła z chrzanem (do dekoracji), czyli można zrezygnować
ogórek świeży
Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). Szczypior kroimy
w drobne krążki. Ryż wyciągamy z woreczka. Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem
i szczypiorem dodając surowe jajko. Dodajemy do całości 2 łyżki stołowe mąki. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kotleciki. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor. Układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem i szczypiorem.
Wierzch ozdabiamy majonezem lub ćwikłą z chrzanem.
RYż Z BROKUłAMI
- 50 g brązowego ryżu
- 250 g brokułów
- gruby plaster szynki drobiowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy
Ryż i brokuły ugotować. Szynkę pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić do smaku.
Kotleciki z kaszy gryczanej
2 torebki kaszy gryczanej,
30 dag białego sera chudego
3 jaja,
2-3 łyżki tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub oliwa ),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz i sól, ,
oliwa do smażenia
Jak przyrządzić?
Kaszę ugotować i wystudzić, ser rozdrobnić (można przepuścić przez maszynkę), wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formować na porcje, tak jak to robi się przy kotletach mielonych, smażyć na gorącej oliwie
Zapiekanka z kaszy
kasza gryczana
cebulka
pierś z kurczaka lub jakieś inne mięsko (może być szynka)
oliwa
przyprawy
brokuły
ser żółty rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę i przyprawione mięsko. Wrzucić ugotowaną wcześniej kasze, różyczki obgotowanych na pół twardo brokuł a wszystko oprószyć żółtym serem. dusić pod przykryciem aż ser się rozpuści.
Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto:
- 67 dag mąki 1850
- szczypta soli
Farsz:
- 30 dag kaszy gryczanej
- 25 dag chudego białego sera
- jajko
- cebula
- majeranek
- sól, pieprz
Kaszę opłukać i wsypać do 3 szklanek gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Gotować aż kasza wchłonie cały płyn, przykryć pokrywką i dogotować do miękkości.
Cebulę obrać, posiekać i zarumienić na odrobinie oliwy.
Ostudzoną kaszę i ser zemleć w maszynce, dodać cebulę, majeranek, jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Z mąki i 3/4 szklanki ciepłej wody wyrobić ciasto, zakryć ściereczką żeby nie wysychało, odłamywać po kawałku, rozwałkować, wykrawać kółeczka i nadziewać farszem.
Gotować w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem. Gdy wypłyną, dogotować odkryte.
Hreczniaczki
30 dag kaszy gryczanej
2 jajka
50 dag twarogu
garść posiekanej natki pietruszki
otręby
warzywna kostka rosołowa
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować na sypko w rosole z kostki, odsączyć. Zmielić w maszynce razem z twarogiem, dodać jajka i posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem. Formować malutkie kotleciki lub krokieciki, panierować w otrębach i smażyć na oleju. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub mięsnym.
Miesko zapiekane z kasza gryczana
dowolne miesko - indyk, kurczaka, chuda wieprzowina, wolowina moze byc mieszanka tego miesa
pieczarki
papryka
cebulka
kasza gryczana
ser zolty
Mieso kroimy w male kawalki, podsmazamy na oliwie, dajemy warzywka, dusimy to wszystko az mieso bedzie miekkie. Osobno gotujemy kasze na sypko (mozna przed ugotowaniem uprazyc chwile na patelni). Mieso z warzywami i sosem wykladamy do naczynia zaroodpornego, zasypujemy to kasza i na wierzch starty ser zolty. Zapiekamy 20 min. DO tego swietna surowka z kapusty duszonej kiszonej.
Smacznego
Placki CUKINIOWE
2 cukinie, niewielkie
1 jako(ew. 2 jak mniejsze)
10dag sera zoltego(mozna kazdego innego: fety, plesniowego, mezzarelli)
1-2łyż zielonego(jakas natka, bazylia, mieta, koperek, szczypiorek lub szczypior,)
1-2lyzk maki razowej(lub tartej bulki)
sol, pieprz
cukinie zetrzec na grubych oczkach, obficie posolic, na 1h odstawic na cedzaku (lub w misce), potem dokladnie odcisnac soki, ser zetrzec tez na grubych oczkach(lub rozdrobnic), dodac do cukini, dodac jajko, sol, pieprz i zielenine(mozna sprobowac surowa mase czy dobrze dopraiwona). Zagescic maka. Konsystencja ma byc taka jak na placki ziemniaczane lub nawet gestsza. Smazyc jak placki ziemniaczane(Uwaga! bardzo szybko sie smaza!)
Rada: wybrac lyzke stolowa ciasta, zrobic kulke, klasc na patelni i dopiero delikatnie rozplaszczac(mniejwiecej do grubosci jak sznycel mielony, moze ciut cienszy)
Dla TZ mozna podrasowac i po przewruceniu na druga strone, na upieczona strone polozyc plasterek sera zoltego
Podawac z kwasnym(np ze smietana)/czosnkowym/chrzanowym sosem lub serkiem lub z surowymi warzywami pokrojonymi w grubsze plasterki(ogorek, pomidor) lub surówka.
CUKINIA FASZEROWANA
młoda cukinia, 15 dag pieczarek, 2 pomidory lub łyżka koncentratu, oliwa z oliwek, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, oregano, tłuszcz do formy
Cukinię umyj i bez obierania ze skórki przekrój wzdłuż. Wybierz ze środka każdego z kawałków trochę miąższu, by powstały dwie łódki. Sparz, osusz, posyp je solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, posiekaj, po czym podsmaż na oleju. Dodaj sparzone i obrane pomidory (lub koncentrat), całość dopraw oregano i posól. Wymieszaj z posiekanym miąższem cukinii i duś jeszcze 10 minut. Tak przygotowanym farszem napełnij łódki, posyp wierzch serem i skrop oliwą. Cukinię z farszem ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut.
Cukinia Faszerowana
młoda cukinia ok .20-25 cm długości
chude mięso mielone
cebula
sól, pieprz ,ulubiona przyprawa ja daję do kuchni włoskiej
sos pomidorowy
cukinię kroimy na pół wzdłuż ,lekko wydrążamy ,cebulę kroimy w kostkę podsmażamy dodajemy wydrążony i pokrojony miąższ z cukinii ,po przestudzeniu dodajemy do mięsa doprawiamy do smaku i farsz nakładamy do łódek z cukinii ,układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem pomidorowym ,pieczemy ok 40 -50 minut pod koniec można posypać startym serem
PLACUSZKI Z CUKINII NA OSTRO
- mała cukinia
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżka płatków owsianych
- 0,5 małego serka homo
- przyprawy
Cukinię zetrzeć. Wymieszać z mąką i płatkami. Smażyć małe placuszki na patelni teflonowej. Podawać z serkiem wymieszanym z przyprawami.
Placki nieziemniaczane
robimy wszystko tak samo jak na placki ziemniaczane,tylko zamiast ziemniaków-cukinia tzn
starta na tarce cukinia ( i cebulko jeśli ktoś lubi)
jajko
mąka Sb
wymieszać wszystko razem ( nie podaje ilości produktów,bo tu lepsze zastosowanie ma "na oko" )
i smażyć na oliwie
Zupa z cukinii z kawałkami kurczaka
* 2 filety z kurczaka
* 2 średnie cukinie
* 5 kostek rosołowych
* 4-5 łyżek ryżu
* 1 łyżka oleju
* 1 średnia cebula
* ząbek czosnku
* sól
* biały pieprz
* pół cytryny
Zupa z cukinii z kawałkami kurczaka - sposób przygotowania
Kostki rosołowe wrzucamy do 2,5 l wody. Po zagotowaniu wsypujemy ryż i gotujemy przez ok 10 min. W tym czasie na patelni należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę z posiekanym czosnkiem. Po zeszkleniu dodajemy do wywaru. Wrzucamy również do garnka pokrojone w kostkę lub paseczki filety z kurczaka i cukinię. Cukinie wcześniej dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ. Jedną kroimy w półplasterki (nie obieramy), a drugą obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Cukinię i kurczaka gotujemy w wywarze przez ok. 10-15 min. Na sam koniec doprawiamy białym pieprzem, solą oraz wlewamy sok z połówki cytryny. Zupa jest dosyć gęsta. Smacznego
Kotleciki z cukinii z fetą
900 g startej na grubej tarce cukinii
sól i pieprz do smaku
pęczek dymki—tylko białe części, drobno posiekane
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka „wiejskie”
1 łyżka papryki w proszku
225 g fety - my użyjemy light
225 g mąki pszennej - tu oczywiście mąka razowa
olej do głębokiego smażenia - myślę, że odrobina oliwy i patelnia teflonowa wystarczą
cząstki cytryny, do dekoracji
Przygotowanie
Startą cukinię posolić i odstawić na 20 minut, żeby puściła wodę. Zawinąć cukinię w ściereczkę i odcisnąć płyn. Przełożyć odciśniętą cukinię do miski, dodać posiekaną dymkę, koperek i natkę, jajka, paprykę i pieprz. Dodać mąkę i pokruszoną fetę, wymieszać. Rozgrzać olej w rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem. Olej ma właściwą temperaturę, kiedy wrzucony do niego kawałeczek chleba natychmiast zaczyna się rumienić. Na olej kłaść po łyżce cukiniowej mieszaniny. Smażyć na złoto. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Udekorować cząstkami cytryny i natychmiast podawać.
CZERWONA KAPUSTA Z JABŁKAMI
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w krążki
1/2 główki średniej czerwonej kapusty (około 5 szklanek pokrojonej)
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki wody
1 duże jabłko
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Rozgrzać w garnku olej, dodać cebule i dusić około 5 minut, po czym wsypać kapustę, kminek i dolać wodę. Składniki wymieszać i gotować pod przykryciem około 8 minut. Dodać jabłka, ocet, sól i pieprz. Wymieszać, przykryć i gotować około 6 minut do czasu aż kapusta będzie miękka.
ZAPIEKANKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ PO DOMOWEMU
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki tartego razowego chleba pszennego
1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 cebula pokrojona na półcentymetrowe plastry, rozdzielone następnie na pojedyncze krążki
25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki mąski pszennej z pełnego ziarna
3 szklanki mleka 1%
45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej, odmrożonej i odsączonej
Rozgrzać piekarnik do 260C. Natłuścić blachę do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm oraz naczynie do zapiekanek.
Wlać maślankę do płytkiej miski. Tarty chleb i orzechy włożyć do drugiej płytkiej miski i wymieszać. Krążki cebuli zanurzać w maślance, obtaczać w tartym chlebie z orzechami i układać na przygotowanej blaszce. Następnie posmarować niewielką ilością oliwy.
Piec przez ok. 20 minut lub aż cebula będzie miękka i zarumieni się na złoto.
W międzyczasie rozgrzać na średnim ogniu natłuszczony średni rondel. Wrzucić pieczarki, posiekaną cebulę, tymianek i sól. Posmarować niewielką ilością oliwy. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 4 minuty lub aż pieczarki wypuszczą sok. Wówczas posypać mąką i dalej smażyć, cały czas mieszając, przez minutę. Dodać mleko i dusić cały czas mieszając, przez kolejne 3 minuty aż zgęstnieje. Dodać fasolkę i wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200C. Wlać mieszaninę z fasolką do przygotowanego naczynia do zapiekanek. Na wierzchu rozłożyć krążki cebuli. Piec przez 25 minut lub aż będzie gorące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Orientalna fasolka szparagowa
3/4 kg fasolki szparagowej
3/4 szkl. dzikiego ryżu
1/2 kg pomidorów
2 szkl. wywaru z warzyw
2 cebule
2 ząbki czosnku
szkl. siekanej zieleniny
olej, masło
sól, pieprz
Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Przełożyć do rondla z łyżką masła. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale nie zarumienić. Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z fasolką. Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić roztarty z solą czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory, przysmażyć i przyprawić. Posypać zieleniną.
Papryka nadziewana
Papryka 4 szt.
Pieczarki 250 g
Cebula 1 szt.
Oliwa 1 łyżka
Chudy twaróg 250 g
Feta light 70 g
Brokuły 500 g
Jajko 1 szt.
Papryki umyć, podzielić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Do zarumienionej dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć razem i doprawić sola i pieprzem. Brokuł podgotować na pół miękko. Twaróg wymieszać z jajkiem, doprawić solą, pieprzem (ewentualnie papryką, czosnkiem pasuje super), dodać rozdrobnione brokuły i podsmażone pieczarki. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełniać połówki papryki, na wierzchu poukładać małe kawałeczki fety - fajnie się zarumienią. Całość układać na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem. Piec około 30min w 200C.
ZUPA PAPRYKOWA:
Składniki na 2 porcje:
* 2 duże czerwone papryki, oczyszczone z pestek, pokrojone w kostkę
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 pomarańcze
* sól i pieprz
Wykonanie:
* Wyciskam sok z pomarańczy. Kawałek skórki pomarańczowej ścieram drobno na tarce, uzyskując jej 2 łyżeczki, odstawiam na bok. Z innego kawałka odcinam 4 paseczki skórki pomarańczowej do dekoracji.
* W rondelku rozgrzewam oliwę i dodaję paprykę. Duszę na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję startą skórkę, mieszam i gotuję przez kolejne kilka minut.
* Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam i duszę na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję sok z pomarańczy i miksuję w blenderze.
* Przelewam z powrotem do rondelka, doprawiam solą i pieprzem. Schładzam w lodówce. Przed podaniem podgrzewam, rozlewam do miseczek i dekoruję odłożoną skórką pomarańczową i ewentualnie polewam łyżeczką oliwy z oliwek. Zupę można podawać też zimną, jako chłodnik
BROKUŁY W SOSIE
Obgotować chwilę różyczki brokułów na lekko osolonym wrzątku,
zalać sosem:
1/2 szklanki jogurtu 0% wymieszanego z
1/4 szklanki drobno startego sera żółtego light
posiekanym małym ząbkiem czosnku
odrobiną bazylii i oregano
ryż brązowy, 100 g serka pleśniowego, 3 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, świeże przyprawy prosto z doniczki (np. listki bazylii, tymianek, koniecznie zielona pietruszka), inne warzywa wg uznania i upodobań, 3 łyżki jogurtu
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy, warzywa obieramy, kroimy na talarki/krążki i gotujemy na parze. Na gorący ryż kładziemy serek pleśniowy (powinien się rozpływać) oraz warzywa, polewamy jogurtem i na wierzch kładziemy świeże przyprawy.
ORZECHOWY RYŻ
2 lyzki oliwy z oliwek
1 mala cebula
1/2 szklanki brazowego ryzu
1/3 szkalnki wody
1 szklanka warzywnego lub drobiowego bulionu
3/4 szkalnki platkow migdalowych
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
sol
swiezo mielony pieprz
Nagrzac piekarnik do 180 Stopni.
W srednim garnku rogrzac oliwe z oliwek, dodac posiekana cebule, przykryc i gotowac okolo 3 minut. Dodac ryz i mieszac zanim zbrazowieje. Dodac bulion i doprowadzic do wrzenia. Gotowac przykryte okolo 30 minut, do momentu az ryz bedzie lekko miekki a bulion wchlonie sie.
W miedzyczasie upiec platki migdalow. Na teflonowej patelni przypiekac je na malym ogniu, az zbrazowieja, okolo 5 minut.
Dodac platki do ryzu, a takze pieprz i sol do smaku oraz swieza pietruszke przed samym podaniem.
Ryżaki
30 dag dzikiego ryżu
10 dag białego sera
2 jajka
otręby
olej
posiekany szczypiorek
pieprz, sół
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko, odsączyć i ostudzić. Ser przetrzeć przez sito, dodać do ryżu razem z jajkami i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować małe placuszki i panierować w otrębach. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym.
Ryż z Warzywami
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
kawałek pora
1 jajko (sadzone, przypieczone z obu stron zeby nie miało nic płynnego)
2 pieczarki
2 plasterki szynki
ryż
wszystkie składniki kroimy drobniutko, ale tak drobniutko że wielkości ryżu, nie żadne wielkie kawałki warzyw. nastepnie wszystko razem wrzucamy na ciepłą patelnie z oliwą i na delikatnym ogniu odgrzewamy, mieszając. warzywa mają byc miekkie ale nie przysmażone. do zeszklonych warzyw dodajemy ugotowany ryż. wszystko mieszamy na patelnii na mikro ogniu przez 10-15 minut, zeby ryż przeszedł aromatem wcześniej dodanyc warzyw. nie trzeba solić chyba że ktoś bardzo potrzebuje.
taki ryż jest wspaniałym dodatkiem do mięs ale można tez jeść sam.
Ryż z warzywkami i mięskiem podobno dobry
-4 torebki ryżu( ja pierwotniedałam 2 brązowego i 2 paraboiled)
-1 piers kurczaka podwójna
-po pół papryki czerwonej i zielonej
-jedna marchewka starta na tarce
-sól pieprz , (mozna dac pieczarki i cebule ja zapomniałam )
Ryż ugotować , w tym czasie przesmażyc mięsko wcześniej pokrojone jak kto lubi w kostke lub w paski , z sola i pieprzem, na drugiel patelni bądż po usmażeniu mieska przesmażyc szybciutko warzywka.... doprawic wymieszac wszystko razem , dodac 2-3 łyżki majonezu Helmans Babuni, moxna odrazu podac lub chilę zapiec w piekarniku ... SMACZNEGOOOO !!!!!!!
Ps. Oczywiscie możecie zmniejszyc ilośc ryźu , kawuniaaa śmiała sie ze mnie że gotuje dla wojska hahahaha a ja miałam zamiar zrobic obiad na 2dni , a wszytko poszło 1go , mój mąż ma niezły spust na obiad potrafi zjeść 1kg ziemniaków heh to buźka i jeszcze raz smacznego
Placuszki ryżowe z duszonymi pieczarkami
25 dag dzikiego ryżu,
0,75 l bulionu z kostki,
25 dag pieczarek,
cebula,
2 jajka,
10 dag startego żółtego sera,
2łyżki posiekanego szczypiorku,
olej,
sól,
pieprz.
- ryż opłukać , zalać bulionem, gotować ok. 20 minut, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
- pieczarki posiekać ( kilka odłożyć całych ), cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, włożyć pieczarki i dusić aż odparuje płyn.
- Do ryżu dodać jaja, żółty ser, pieczarki z cebulą i szczypiorek. doprawić solą i pieprzem
- Odłożone pieczarki pokroić w plastry
- Rozgrzać olej, łyżką nałożyć porcje masy, na plackach rozłożyć plasterki pieczarek. Gdy spody placków się zarumienią, przewrócić na drugą stronę, dosmażyć na rumiano.
Wielkanocne kotleciki
1 woreczek dzikiego ryżu
3 jajka
zielony szczypior
mąka pełnoziarnista żytnia/pszenna
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
majonez lub ćwikła z chrzanem (do dekoracji), czyli można zrezygnować
ogórek świeży
Sposób przyrządzenia:
Ryż gotujemy w woreczku, odcedzamy i pozostawiamy w garnku, pod przykrywką, aby napęczniał. 2 jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę (dość dużą). Szczypior kroimy
w drobne krążki. Ryż wyciągamy z woreczka. Łączymy ryż z pokrojonym jajkiem
i szczypiorem dodając surowe jajko. Dodajemy do całości 2 łyżki stołowe mąki. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kotleciki. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące (panierujemy). Smażymy na rozgrzanej oliwie tak długo aż uzyskamy z obu stron rumiany kolor. Układamy na półmisku i obsypujemy dookoła pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem i szczypiorem.
Wierzch ozdabiamy majonezem lub ćwikłą z chrzanem.
RYż Z BROKUłAMI
- 50 g brązowego ryżu
- 250 g brokułów
- gruby plaster szynki drobiowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy
Ryż i brokuły ugotować. Szynkę pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć na oliwie z oliwek i doprawić do smaku.
Kotleciki z kaszy gryczanej
2 torebki kaszy gryczanej,
30 dag białego sera chudego
3 jaja,
2-3 łyżki tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub oliwa ),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz i sól, ,
oliwa do smażenia
Jak przyrządzić?
Kaszę ugotować i wystudzić, ser rozdrobnić (można przepuścić przez maszynkę), wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Formować na porcje, tak jak to robi się przy kotletach mielonych, smażyć na gorącej oliwie
Zapiekanka z kaszy
kasza gryczana
cebulka
pierś z kurczaka lub jakieś inne mięsko (może być szynka)
oliwa
przyprawy
brokuły
ser żółty rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę i przyprawione mięsko. Wrzucić ugotowaną wcześniej kasze, różyczki obgotowanych na pół twardo brokuł a wszystko oprószyć żółtym serem. dusić pod przykryciem aż ser się rozpuści.
Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto:
- 67 dag mąki 1850
- szczypta soli
Farsz:
- 30 dag kaszy gryczanej
- 25 dag chudego białego sera
- jajko
- cebula
- majeranek
- sól, pieprz
Kaszę opłukać i wsypać do 3 szklanek gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Gotować aż kasza wchłonie cały płyn, przykryć pokrywką i dogotować do miękkości.
Cebulę obrać, posiekać i zarumienić na odrobinie oliwy.
Ostudzoną kaszę i ser zemleć w maszynce, dodać cebulę, majeranek, jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Z mąki i 3/4 szklanki ciepłej wody wyrobić ciasto, zakryć ściereczką żeby nie wysychało, odłamywać po kawałku, rozwałkować, wykrawać kółeczka i nadziewać farszem.
Gotować w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem. Gdy wypłyną, dogotować odkryte.
Hreczniaczki
30 dag kaszy gryczanej
2 jajka
50 dag twarogu
garść posiekanej natki pietruszki
otręby
warzywna kostka rosołowa
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować na sypko w rosole z kostki, odsączyć. Zmielić w maszynce razem z twarogiem, dodać jajka i posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem. Formować malutkie kotleciki lub krokieciki, panierować w otrębach i smażyć na oleju. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub mięsnym.
Miesko zapiekane z kasza gryczana
dowolne miesko - indyk, kurczaka, chuda wieprzowina, wolowina moze byc mieszanka tego miesa
pieczarki
papryka
cebulka
kasza gryczana
ser zolty
Mieso kroimy w male kawalki, podsmazamy na oliwie, dajemy warzywka, dusimy to wszystko az mieso bedzie miekkie. Osobno gotujemy kasze na sypko (mozna przed ugotowaniem uprazyc chwile na patelni). Mieso z warzywami i sosem wykladamy do naczynia zaroodpornego, zasypujemy to kasza i na wierzch starty ser zolty. Zapiekamy 20 min. DO tego swietna surowka z kapusty duszonej kiszonej.
Smacznego
Placki CUKINIOWE
2 cukinie, niewielkie
1 jako(ew. 2 jak mniejsze)
10dag sera zoltego(mozna kazdego innego: fety, plesniowego, mezzarelli)
1-2łyż zielonego(jakas natka, bazylia, mieta, koperek, szczypiorek lub szczypior,)
1-2lyzk maki razowej(lub tartej bulki)
sol, pieprz
cukinie zetrzec na grubych oczkach, obficie posolic, na 1h odstawic na cedzaku (lub w misce), potem dokladnie odcisnac soki, ser zetrzec tez na grubych oczkach(lub rozdrobnic), dodac do cukini, dodac jajko, sol, pieprz i zielenine(mozna sprobowac surowa mase czy dobrze dopraiwona). Zagescic maka. Konsystencja ma byc taka jak na placki ziemniaczane lub nawet gestsza. Smazyc jak placki ziemniaczane(Uwaga! bardzo szybko sie smaza!)
Rada: wybrac lyzke stolowa ciasta, zrobic kulke, klasc na patelni i dopiero delikatnie rozplaszczac(mniejwiecej do grubosci jak sznycel mielony, moze ciut cienszy)
Dla TZ mozna podrasowac i po przewruceniu na druga strone, na upieczona strone polozyc plasterek sera zoltego
Podawac z kwasnym(np ze smietana)/czosnkowym/chrzanowym sosem lub serkiem lub z surowymi warzywami pokrojonymi w grubsze plasterki(ogorek, pomidor) lub surówka.
CUKINIA FASZEROWANA
młoda cukinia, 15 dag pieczarek, 2 pomidory lub łyżka koncentratu, oliwa z oliwek, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, oregano, tłuszcz do formy
Cukinię umyj i bez obierania ze skórki przekrój wzdłuż. Wybierz ze środka każdego z kawałków trochę miąższu, by powstały dwie łódki. Sparz, osusz, posyp je solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, posiekaj, po czym podsmaż na oleju. Dodaj sparzone i obrane pomidory (lub koncentrat), całość dopraw oregano i posól. Wymieszaj z posiekanym miąższem cukinii i duś jeszcze 10 minut. Tak przygotowanym farszem napełnij łódki, posyp wierzch serem i skrop oliwą. Cukinię z farszem ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut.
Cukinia Faszerowana
młoda cukinia ok .20-25 cm długości
chude mięso mielone
cebula
sól, pieprz ,ulubiona przyprawa ja daję do kuchni włoskiej
sos pomidorowy
cukinię kroimy na pół wzdłuż ,lekko wydrążamy ,cebulę kroimy w kostkę podsmażamy dodajemy wydrążony i pokrojony miąższ z cukinii ,po przestudzeniu dodajemy do mięsa doprawiamy do smaku i farsz nakładamy do łódek z cukinii ,układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem pomidorowym ,pieczemy ok 40 -50 minut pod koniec można posypać startym serem
PLACUSZKI Z CUKINII NA OSTRO
- mała cukinia
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżka płatków owsianych
- 0,5 małego serka homo
- przyprawy
Cukinię zetrzeć. Wymieszać z mąką i płatkami. Smażyć małe placuszki na patelni teflonowej. Podawać z serkiem wymieszanym z przyprawami.
Placki nieziemniaczane
robimy wszystko tak samo jak na placki ziemniaczane,tylko zamiast ziemniaków-cukinia tzn
starta na tarce cukinia ( i cebulko jeśli ktoś lubi)
jajko
mąka Sb
wymieszać wszystko razem ( nie podaje ilości produktów,bo tu lepsze zastosowanie ma "na oko" )
i smażyć na oliwie
Zupa z cukinii z kawałkami kurczaka
* 2 filety z kurczaka
* 2 średnie cukinie
* 5 kostek rosołowych
* 4-5 łyżek ryżu
* 1 łyżka oleju
* 1 średnia cebula
* ząbek czosnku
* sól
* biały pieprz
* pół cytryny
Zupa z cukinii z kawałkami kurczaka - sposób przygotowania
Kostki rosołowe wrzucamy do 2,5 l wody. Po zagotowaniu wsypujemy ryż i gotujemy przez ok 10 min. W tym czasie na patelni należy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę z posiekanym czosnkiem. Po zeszkleniu dodajemy do wywaru. Wrzucamy również do garnka pokrojone w kostkę lub paseczki filety z kurczaka i cukinię. Cukinie wcześniej dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ. Jedną kroimy w półplasterki (nie obieramy), a drugą obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Cukinię i kurczaka gotujemy w wywarze przez ok. 10-15 min. Na sam koniec doprawiamy białym pieprzem, solą oraz wlewamy sok z połówki cytryny. Zupa jest dosyć gęsta. Smacznego
Kotleciki z cukinii z fetą
900 g startej na grubej tarce cukinii
sól i pieprz do smaku
pęczek dymki—tylko białe części, drobno posiekane
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka „wiejskie”
1 łyżka papryki w proszku
225 g fety - my użyjemy light
225 g mąki pszennej - tu oczywiście mąka razowa
olej do głębokiego smażenia - myślę, że odrobina oliwy i patelnia teflonowa wystarczą
cząstki cytryny, do dekoracji
Przygotowanie
Startą cukinię posolić i odstawić na 20 minut, żeby puściła wodę. Zawinąć cukinię w ściereczkę i odcisnąć płyn. Przełożyć odciśniętą cukinię do miski, dodać posiekaną dymkę, koperek i natkę, jajka, paprykę i pieprz. Dodać mąkę i pokruszoną fetę, wymieszać. Rozgrzać olej w rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem. Olej ma właściwą temperaturę, kiedy wrzucony do niego kawałeczek chleba natychmiast zaczyna się rumienić. Na olej kłaść po łyżce cukiniowej mieszaniny. Smażyć na złoto. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Udekorować cząstkami cytryny i natychmiast podawać.
CZERWONA KAPUSTA Z JABŁKAMI
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w krążki
1/2 główki średniej czerwonej kapusty (około 5 szklanek pokrojonej)
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki wody
1 duże jabłko
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Rozgrzać w garnku olej, dodać cebule i dusić około 5 minut, po czym wsypać kapustę, kminek i dolać wodę. Składniki wymieszać i gotować pod przykryciem około 8 minut. Dodać jabłka, ocet, sól i pieprz. Wymieszać, przykryć i gotować około 6 minut do czasu aż kapusta będzie miękka.
ZAPIEKANKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ PO DOMOWEMU
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki tartego razowego chleba pszennego
1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 cebula pokrojona na półcentymetrowe plastry, rozdzielone następnie na pojedyncze krążki
25 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
1 posiekana cebula
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki mąski pszennej z pełnego ziarna
3 szklanki mleka 1%
45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej, odmrożonej i odsączonej
Rozgrzać piekarnik do 260C. Natłuścić blachę do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm oraz naczynie do zapiekanek.
Wlać maślankę do płytkiej miski. Tarty chleb i orzechy włożyć do drugiej płytkiej miski i wymieszać. Krążki cebuli zanurzać w maślance, obtaczać w tartym chlebie z orzechami i układać na przygotowanej blaszce. Następnie posmarować niewielką ilością oliwy.
Piec przez ok. 20 minut lub aż cebula będzie miękka i zarumieni się na złoto.
W międzyczasie rozgrzać na średnim ogniu natłuszczony średni rondel. Wrzucić pieczarki, posiekaną cebulę, tymianek i sól. Posmarować niewielką ilością oliwy. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 4 minuty lub aż pieczarki wypuszczą sok. Wówczas posypać mąką i dalej smażyć, cały czas mieszając, przez minutę. Dodać mleko i dusić cały czas mieszając, przez kolejne 3 minuty aż zgęstnieje. Dodać fasolkę i wymieszać.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200C. Wlać mieszaninę z fasolką do przygotowanego naczynia do zapiekanek. Na wierzchu rozłożyć krążki cebuli. Piec przez 25 minut lub aż będzie gorące, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Orientalna fasolka szparagowa
3/4 kg fasolki szparagowej
3/4 szkl. dzikiego ryżu
1/2 kg pomidorów
2 szkl. wywaru z warzyw
2 cebule
2 ząbki czosnku
szkl. siekanej zieleniny
olej, masło
sól, pieprz
Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Przełożyć do rondla z łyżką masła. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale nie zarumienić. Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z fasolką. Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić roztarty z solą czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory, przysmażyć i przyprawić. Posypać zieleniną.
Papryka nadziewana
Papryka 4 szt.
Pieczarki 250 g
Cebula 1 szt.
Oliwa 1 łyżka
Chudy twaróg 250 g
Feta light 70 g
Brokuły 500 g
Jajko 1 szt.
Papryki umyć, podzielić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Do zarumienionej dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażyć razem i doprawić sola i pieprzem. Brokuł podgotować na pół miękko. Twaróg wymieszać z jajkiem, doprawić solą, pieprzem (ewentualnie papryką, czosnkiem pasuje super), dodać rozdrobnione brokuły i podsmażone pieczarki. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełniać połówki papryki, na wierzchu poukładać małe kawałeczki fety - fajnie się zarumienią. Całość układać na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem. Piec około 30min w 200C.
ZUPA PAPRYKOWA:
Składniki na 2 porcje:
* 2 duże czerwone papryki, oczyszczone z pestek, pokrojone w kostkę
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 pomarańcze
* sól i pieprz
Wykonanie:
* Wyciskam sok z pomarańczy. Kawałek skórki pomarańczowej ścieram drobno na tarce, uzyskując jej 2 łyżeczki, odstawiam na bok. Z innego kawałka odcinam 4 paseczki skórki pomarańczowej do dekoracji.
* W rondelku rozgrzewam oliwę i dodaję paprykę. Duszę na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję startą skórkę, mieszam i gotuję przez kolejne kilka minut.
* Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam i duszę na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję sok z pomarańczy i miksuję w blenderze.
* Przelewam z powrotem do rondelka, doprawiam solą i pieprzem. Schładzam w lodówce. Przed podaniem podgrzewam, rozlewam do miseczek i dekoruję odłożoną skórką pomarańczową i ewentualnie polewam łyżeczką oliwy z oliwek. Zupę można podawać też zimną, jako chłodnik
BROKUŁY W SOSIE
Obgotować chwilę różyczki brokułów na lekko osolonym wrzątku,
zalać sosem:
1/2 szklanki jogurtu 0% wymieszanego z
1/4 szklanki drobno startego sera żółtego light
posiekanym małym ząbkiem czosnku
odrobiną bazylii i oregano
Pierś z kurczaka duszona z jabłkami
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
1 jabłko
1 łyżka krojonych migdałów
sok z cytryny
odrobina chili lub pepperoni w kawałku
przyprawa do kurczaka lub inna
pokroić kurczaka na małe części, doprawić i podsmażyć na łyżce oliwy, zalać bulionem, przyprawić i dusić ok. 10 min na małym ogniu. następnie dodać pokrojone w cząstki jabłka i prażone migdały i dusić jeszcze 10 min. na koniec doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny. pysznie smakuje z brązowym ryżem.
Pierś z kury panierowana w sezamie
Na 4 porcje
- 1 lekko ubite jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka podsmażonego oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka sosu sojowego light
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki surowych otrębów owsianych (płatki też będą dobre)
- 1/4 szklanki nasion sezamu
- 70 dag piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej na pięciocentymetrowe kawałki
Rozgrzać piekarnik do 180st.C.
W płytkiej misce wymieszać jajko z olejami, wodą, sosem sojowym, solą i pieprzem.
W małej misce wymieszać otręby z sezamem.
Zanurzać kawałki kurczaka w masie jajecznej a następnie panierować w otrębach z sezamem i układać na blasze do pieczenia najlepiej z powłoką nie przyczepną albo na ruszcie.
Piec 30 minut aż kurczak przestanie być różowy w środku a wypływający sok będzie przezroczysty
Piersi zapiekane z pieczarkami i serem
2 podwójne piersi
przecier pomidorowy w kartoniku np. primo gusto
pieczarki (ja dałam tyle ile zmieściło się w talerzu na zupę
ser żółty
2 cebule
czosnek
przyprawy: sol, pieprz, oregano, chili, liść laurowy.
Piersi kroimy na takie kawałki jak na kotlety, ale myślę że można na mniejsze. Przyprawiamy do smaku, sola pierzem czy innymi przyprawami. Cebule kroimy, dusimy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki, razem dusimy pod przykryciem, potem chwile bez, by odparowała woda. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy : ja dodałam sol, oregano, troszkę chili, pieprz, liść laurowy. No i na małym ogniu gotujemy to żeby wszystkie smaki się ze sobą połączyły:) Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym oliwa, na to dajemy pieczarki w sosie pomidorowym, i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku ok 25-30 min
Jest pyszne, i ładnie wygląda:)
Kurczak na sposób azjatycki
- pierś z kurczaka
- słoik lub puszka pędów bambusa
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- puszka mleczka kokosowego light
- sos sojowy, przyprawa chińska 5 smaków, ostra papryka w proszku, sól, oliwa
Kurczaka kroimy w paseczki i marynujemy w sosie sojowym, z przyprawą chińską i odrobiną oliwy przez min. godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i paprykę i dusimy. Następnie wrzucamy pędy bambusa odsączone i dusimy dalej. Gdy papryka będzie miękka wrzucamy kawałki kurczaka i podsmażamy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, przyprawą chińską i papryką ostrą.
Podajemy z ryżem pełnoziarnistym lub brązowym.
Kurczak curry mojego pomysłu
- torebka ciemnego ryżu - ugotowana wg przepisu na pudełku
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- szczypiorek - wg uznania
- 1/2 puszki kiełków soi
- sos sojowy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz, czerwona papryka, sambal, przyprawa do mięs Kamis Fit-up
- oliwa do smażenia
- 1/2 szklanki wody
Pierś kroimy w kosteczkę, marchew, seler i pietruszkę w "zapałki", szczypiorek jak do jajecznicy. Na rozgrzanej patelni na oliwie smażymy pierś z kurczaka. Po ok 3 min dodajemy sos sojowy i przyprawy, wrzucamy marchew, pietruszkę, seler i szczypior, dolewamy wodę i mieszamy. Gotujemy około 5 minut, aż warzywa będą chrupiące, ale nie bardzo miękkie, a woda prawie całkiem wyparuje. Dodajemy kiełki soi i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem.
Pulpety w sosie pomidorowym
- 2 zmielone piersi z kurczaka (lub inne chude mięso)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki razowej bułki tartej
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (różne soczewice potrzebują różnego czasu gotowania). Gotujemy je z przyprawami - kolendrę i gorczycę należy zmiażdżyć w moździerzu - aż będzie miękka.
W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i razową bułkę tartą. Dobrze mieszamy i formujemy kuleczki wielkości piłeczek pingpongowych. Smażymy na patelni z dwóch stron. Podlewamy wodą (około 3/4 szklanki), dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, oregano, sól, pieprz i paprykę. chwilę gotujemy.
Polewamy soczewicę sosem z pulpetami. Podajemy z surówką np. z pekiki
Zupa-krem porowo-kurczakowa
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 pory, biała część
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- pieprz, sól, papryka (lub nie )
Pierś gotujemy w osolonej wodzie około 20 min. W międzyczasie por kroimy w paseczki, marchew, pietruszkę i seler w kostkę. Wyjmujemy mięso, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka. wrzucamy warzywa, doprawiamy pieprzem i papryką i gotujemy ok. 15 min, aż będą miękkie. Miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Można na koniec posypać natką pietruszki.
Pulpeciki/Klopsiki
500g mielonego mięsa z kurczaka/indyka
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 mała cukinia
1 spora cebula
jajko
2 łyżki nasion amarantusa/siemienia lnianego/bułki tartej pp/kuskusu
starty żółty ser
świeżo mielona sól morska i pieprz, oregano
1. warzywa zetrzeć na tarce, cukinię można zostawić ze skórką [że porządnie wyszorować to chyba nie muszę pisać] - wyszło mi objętościowo tyle ile mięsa
2. połączyć w dużej misce warzywa, mięso, jajko, przyprawy i nasiona/ser*, dokładnie wyrobić, odstawić do lodówki
3. uformować dowolny kształt np. za pomocą dwóch łyżek
a] wrzucać partiami na wrzącą wodę lub bulion, gotować do wypłynięcia
albo
b] ułożyć na blasze, posmarować oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym na termoobiegu do 200 stopni około 20-30 minut
* w wersji I-fazowej dodajemy ser żółty, w wersji II-fazowej nasiona, oczywiście ser również można
z podanych proporcji wyszło mi 16 klopsików formowanych łyżkami stołowymi + 20 pulpecików formowanych łyżeczkami do herbaty
Kotlety siekane
Składniki:
pierś z kurczaka/indyka
maka pełnoziarnista-żytnia
2 jajka
papryka czerwona
1 duża cebula
odtłuszczony żółty ser -starty
Mięso pociąć w małą kosteczkę, doprawić do smaku.
Na patelni z oliwą poddusić posiekano drobno cebulkę i paprykę, dodać do mięsa, wsypać do tego dwie garści zmielonego/startego żółtego sera( ja miałam hit z ryk) dodać jajka, i mąkę w ilości "na oko" razem powinna wyjść papa coś jak gęste ciasto.
Smażyć na oliwie z oliwek jak racuchy aż się zarumieni.
Podane z marchewką z groszkiem
Przepis na chleb pełnoziarnisty
1. 1kg mąki pszennej pełnoziarnistej, np. firmy "Heliant",
2. 5 szkl. wody przegotowanej ostudzonej,
3. Po 1 szkl. (lub trochę mniej):
siemienia lnianego,
otrąb pszennych,
płatków owsianych,
ulubionych ziaren, np.słonecznika, dyni, sezamu.....
4. Kopiasta łyżka soli.
5. Zakwas.
6. Oliwa.
Mąkę, wodę, sól, ziarna i zakwas mieszamy w głębokim naczyniu- konsystencja
ciasta naleśnikowego. Odkładamy 3-4 łyżki ciasta do słoiczka (lub do dwóch,
jeśli chcemy komuś podarować) na zakwas na następny raz. Ciasto wylewamy do
dwóch foremek keksowych, uprzednio wysmarowanych oliwą!! Odstawiamy w temp.
pokojowej na 10-12h (do wyrośnięcia). Pieczemy w temp. 180-200'C przez ok 1h,
następnie smarujemy wierzch odrobiną oliwy, aby zrumieniła się skórka (nie
trzeba studzić przed smarowaniem). Pieczemy jeszcze przez ok. 20 min.
CHLEB PSZENNY RAZOWY
1 1/ 2 szklanki wody (o temperaturze pokojowej)
2 1/ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki substytutu cukru
3 – 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej z pełnego ziarna
2 łyżki mąki zawierającej gluten
1 /2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki drożdży.
W dużej misce wymieszać mikserem wodę, olej substytut cukru, oba rodzaje mąki, orzechy włoskie, sól i drożdże. Tak otrzymane ciasto pozostawić na 15-20 minut.
Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w posmarowanej oliwą misce, nakryć wilgotną ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
Rozgrzać piekarnik do 180C
Wyłożyć ciasto na stolnicę i uformować z niego podłużny bochenek.
Na foremkę do chleba o wymiarach 22x11 cm rozpylić tłuszcz kuchenny w sprayu. Umieścić ciasto na formie. Piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć do studzenia.
BUŁECZKI NA ŚNIADANIE
400 g maki pszennej razowej
szklanka cieplej wody
łyżeczka soli
pół kostki drożdży (lub pół opakowania drożdży suszonych)
łyżka oliwy
Wszystko wymieszać, ciasto nie może być za bardzo zbite, uformować bułki i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik (w tym czasie trochę wyrosną) do 180 stopni i piec maks 15 min.
Składniki podaje na oko, ale powinno być dobrze
Chlebek maślankowy pełnoziarnisty
350g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
100g pełnoziarnistej mąki pszennej
op. suszonych drożdży [7g]
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
100ml ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
4 łyżki octu owocowego/ 4łyżki zakwasu pszennego - jeżeli używacie zakwasu suchego należy dodać 4 łyżki wody lub maślanki
200ml letniej maślanki
1. zaczyn: drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie [~35 stopni]
2. oba rodzaje mąki przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, wlać "zaczyn", odstawić na kilka minut aż zaczyn się spieni i wyraźnie urośnie
3. do mąki dodać sodę i wymieszać dokładnie z zaczynem
4. następnie dodać maślankę wymieszaną z solą, octem/zaczynem
5. wyrabiać mikserem około 5 minut, najpierw krótko na niskich obrotach potem na max - ja osobiście wolę to robić ręcznie
6. przykryć i odstawić do wyrośnięcia aż wyraźnie zwiększy objętość [~45-60minut]
7. jeszcze raz dobrze zagnieść rękami, uformować bochenek i ponownie odstawić na 15minut
8. wierzch ciasta naciąć, posypać mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piec ~40 minut
9. wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia
Łatwy chlebek razowy
Przepis pochodzi z książki "Wypieki domowe" wydawnictwa Elipsa. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi dwie podłużne foremki. Takie nie za duże
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru (myślę, że na cały chleb to nie zbrodnia )
- 450 gram mąki razowej - ja dałam pszenną pełnoziarnistą typ 1850 graham drobna
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 gram masła - ja dałam 5 łyżek oleju rzepakowego
- opcjonalnie 1 łyżka pokruszonych płatków jęczmiennych itp do posypania
Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozmieszać w ciepłej wodzie i pozostawić na 10 min. Do dużego naczynia wsypać mąkę, sól, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z tłuszczem, wlać roztwór drożdży i zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać rękoma przez 5 min. Uformować okrągły bochenek i położyć na natłuszczonej blasze (ja wsadziłam w podłużną foremkę i też ok). Wierzch naciąć na krzyż ostrym nożem (ja nie nacinałam) . Pozostawić pod przykryciem na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. (i tu mała dygresja - nie wiem, czy to przez olej zamiast masła, ale nie bardzo mi urosło przez te 30 min, więcej w piecu) . Wierzch ciasta posmarować wodą, posypać płatkami i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec przez 30 min, próbować patyczkiem.
Tortilla razowa
2 szklanki mąki pp
8 łyżek oliwy/oleju
szklanka ciepłej wody
sól
(wychodzi 6 dużych placków)
Wzięłam 2 szklanki mąki razowej żytniej, niecałą płaską łyżkę soli, ok. 8 łyżek oleju lub oliwy (ja mam arachidowy) i szklanka ciepłej wody. Wymieszać wszystko, zostawić na trochę, oderwać kawałek ciasta, obtoczyć w mące, żeby się nie kleiło, rozwałkować i na suchą rozgrzaną patelnie, i tak na oko, ok 3 min na jednej stronie, i potem też tak na drugiej stronie piec.
Pierwsze były takie niekształtne, ale po dwóch już się wprawiłam i były okrąglutkie
Pyszne ciasto na pierogi
Mąka z pełnego przemiału
Maślanka
odrobina soli, niekoniecznie
Celowo nie podaję proporcji bo zawsze robię na oko i wszystko zależy od mąki i maślanki. Mąkę wsypujemy do miski, solimy i wyrabiamy z maślanką. Dodajemy jej tyle, żeby ciasto było gładkie i nie za twarde. Pierogi wychodzą z niego przepyszne!! nie rozlatują się podczas gotowania, ciasto się nie jest lepiące. Naprawdę polecam!!
Panierka
Czasami mamy ochotę coś zapanierować, rybkę albo pierś z kurczaka. Dziś zrobiłam panierkę z razowej bułki tartej i zarodków pszennych - po jednej łyżce. Bardzo dobre to było
A jeśli chodzi o bułkę tartą, to ostatnio na Kuchnia TV koleś robił panierkę ze świeżego chleba - wrzucił 4 kawałki do blendera i po prostu zmiksował. Myślę, że przy SB spokojnie możemy użyć chleba graham albo razowiec, albo bułkę grahamkę. Takiej panierki używa się mniej niż suchej.
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka oliwy
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
1 jabłko
1 łyżka krojonych migdałów
sok z cytryny
odrobina chili lub pepperoni w kawałku
przyprawa do kurczaka lub inna
pokroić kurczaka na małe części, doprawić i podsmażyć na łyżce oliwy, zalać bulionem, przyprawić i dusić ok. 10 min na małym ogniu. następnie dodać pokrojone w cząstki jabłka i prażone migdały i dusić jeszcze 10 min. na koniec doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny. pysznie smakuje z brązowym ryżem.
Pierś z kury panierowana w sezamie
Na 4 porcje
- 1 lekko ubite jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka podsmażonego oleju sezamowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka sosu sojowego light
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki surowych otrębów owsianych (płatki też będą dobre)
- 1/4 szklanki nasion sezamu
- 70 dag piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej na pięciocentymetrowe kawałki
Rozgrzać piekarnik do 180st.C.
W płytkiej misce wymieszać jajko z olejami, wodą, sosem sojowym, solą i pieprzem.
W małej misce wymieszać otręby z sezamem.
Zanurzać kawałki kurczaka w masie jajecznej a następnie panierować w otrębach z sezamem i układać na blasze do pieczenia najlepiej z powłoką nie przyczepną albo na ruszcie.
Piec 30 minut aż kurczak przestanie być różowy w środku a wypływający sok będzie przezroczysty
Piersi zapiekane z pieczarkami i serem
2 podwójne piersi
przecier pomidorowy w kartoniku np. primo gusto
pieczarki (ja dałam tyle ile zmieściło się w talerzu na zupę
ser żółty
2 cebule
czosnek
przyprawy: sol, pieprz, oregano, chili, liść laurowy.
Piersi kroimy na takie kawałki jak na kotlety, ale myślę że można na mniejsze. Przyprawiamy do smaku, sola pierzem czy innymi przyprawami. Cebule kroimy, dusimy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki, razem dusimy pod przykryciem, potem chwile bez, by odparowała woda. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy : ja dodałam sol, oregano, troszkę chili, pieprz, liść laurowy. No i na małym ogniu gotujemy to żeby wszystkie smaki się ze sobą połączyły:) Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym oliwa, na to dajemy pieczarki w sosie pomidorowym, i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku ok 25-30 min
Jest pyszne, i ładnie wygląda:)
Kurczak na sposób azjatycki
- pierś z kurczaka
- słoik lub puszka pędów bambusa
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- puszka mleczka kokosowego light
- sos sojowy, przyprawa chińska 5 smaków, ostra papryka w proszku, sól, oliwa
Kurczaka kroimy w paseczki i marynujemy w sosie sojowym, z przyprawą chińską i odrobiną oliwy przez min. godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i paprykę i dusimy. Następnie wrzucamy pędy bambusa odsączone i dusimy dalej. Gdy papryka będzie miękka wrzucamy kawałki kurczaka i podsmażamy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, przyprawą chińską i papryką ostrą.
Podajemy z ryżem pełnoziarnistym lub brązowym.
Kurczak curry mojego pomysłu
- torebka ciemnego ryżu - ugotowana wg przepisu na pudełku
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- szczypiorek - wg uznania
- 1/2 puszki kiełków soi
- sos sojowy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz, czerwona papryka, sambal, przyprawa do mięs Kamis Fit-up
- oliwa do smażenia
- 1/2 szklanki wody
Pierś kroimy w kosteczkę, marchew, seler i pietruszkę w "zapałki", szczypiorek jak do jajecznicy. Na rozgrzanej patelni na oliwie smażymy pierś z kurczaka. Po ok 3 min dodajemy sos sojowy i przyprawy, wrzucamy marchew, pietruszkę, seler i szczypior, dolewamy wodę i mieszamy. Gotujemy około 5 minut, aż warzywa będą chrupiące, ale nie bardzo miękkie, a woda prawie całkiem wyparuje. Dodajemy kiełki soi i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem.
Pulpety w sosie pomidorowym
- 2 zmielone piersi z kurczaka (lub inne chude mięso)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki razowej bułki tartej
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (różne soczewice potrzebują różnego czasu gotowania). Gotujemy je z przyprawami - kolendrę i gorczycę należy zmiażdżyć w moździerzu - aż będzie miękka.
W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki. Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i razową bułkę tartą. Dobrze mieszamy i formujemy kuleczki wielkości piłeczek pingpongowych. Smażymy na patelni z dwóch stron. Podlewamy wodą (około 3/4 szklanki), dodajemy przecier pomidorowy, bazylię, oregano, sól, pieprz i paprykę. chwilę gotujemy.
Polewamy soczewicę sosem z pulpetami. Podajemy z surówką np. z pekiki
Zupa-krem porowo-kurczakowa
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 pory, biała część
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- pieprz, sól, papryka (lub nie )
Pierś gotujemy w osolonej wodzie około 20 min. W międzyczasie por kroimy w paseczki, marchew, pietruszkę i seler w kostkę. Wyjmujemy mięso, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do garnka. wrzucamy warzywa, doprawiamy pieprzem i papryką i gotujemy ok. 15 min, aż będą miękkie. Miksujemy wszystko blenderem na gładki krem. Można na koniec posypać natką pietruszki.
Pulpeciki/Klopsiki
500g mielonego mięsa z kurczaka/indyka
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 mała cukinia
1 spora cebula
jajko
2 łyżki nasion amarantusa/siemienia lnianego/bułki tartej pp/kuskusu
starty żółty ser
świeżo mielona sól morska i pieprz, oregano
1. warzywa zetrzeć na tarce, cukinię można zostawić ze skórką [że porządnie wyszorować to chyba nie muszę pisać] - wyszło mi objętościowo tyle ile mięsa
2. połączyć w dużej misce warzywa, mięso, jajko, przyprawy i nasiona/ser*, dokładnie wyrobić, odstawić do lodówki
3. uformować dowolny kształt np. za pomocą dwóch łyżek
a] wrzucać partiami na wrzącą wodę lub bulion, gotować do wypłynięcia
albo
b] ułożyć na blasze, posmarować oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym na termoobiegu do 200 stopni około 20-30 minut
* w wersji I-fazowej dodajemy ser żółty, w wersji II-fazowej nasiona, oczywiście ser również można
z podanych proporcji wyszło mi 16 klopsików formowanych łyżkami stołowymi + 20 pulpecików formowanych łyżeczkami do herbaty
Kotlety siekane
Składniki:
pierś z kurczaka/indyka
maka pełnoziarnista-żytnia
2 jajka
papryka czerwona
1 duża cebula
odtłuszczony żółty ser -starty
Mięso pociąć w małą kosteczkę, doprawić do smaku.
Na patelni z oliwą poddusić posiekano drobno cebulkę i paprykę, dodać do mięsa, wsypać do tego dwie garści zmielonego/startego żółtego sera( ja miałam hit z ryk) dodać jajka, i mąkę w ilości "na oko" razem powinna wyjść papa coś jak gęste ciasto.
Smażyć na oliwie z oliwek jak racuchy aż się zarumieni.
Podane z marchewką z groszkiem
Przepis na chleb pełnoziarnisty
1. 1kg mąki pszennej pełnoziarnistej, np. firmy "Heliant",
2. 5 szkl. wody przegotowanej ostudzonej,
3. Po 1 szkl. (lub trochę mniej):
siemienia lnianego,
otrąb pszennych,
płatków owsianych,
ulubionych ziaren, np.słonecznika, dyni, sezamu.....
4. Kopiasta łyżka soli.
5. Zakwas.
6. Oliwa.
Mąkę, wodę, sól, ziarna i zakwas mieszamy w głębokim naczyniu- konsystencja
ciasta naleśnikowego. Odkładamy 3-4 łyżki ciasta do słoiczka (lub do dwóch,
jeśli chcemy komuś podarować) na zakwas na następny raz. Ciasto wylewamy do
dwóch foremek keksowych, uprzednio wysmarowanych oliwą!! Odstawiamy w temp.
pokojowej na 10-12h (do wyrośnięcia). Pieczemy w temp. 180-200'C przez ok 1h,
następnie smarujemy wierzch odrobiną oliwy, aby zrumieniła się skórka (nie
trzeba studzić przed smarowaniem). Pieczemy jeszcze przez ok. 20 min.
CHLEB PSZENNY RAZOWY
1 1/ 2 szklanki wody (o temperaturze pokojowej)
2 1/ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki substytutu cukru
3 – 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej z pełnego ziarna
2 łyżki mąki zawierającej gluten
1 /2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki drożdży.
W dużej misce wymieszać mikserem wodę, olej substytut cukru, oba rodzaje mąki, orzechy włoskie, sól i drożdże. Tak otrzymane ciasto pozostawić na 15-20 minut.
Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w posmarowanej oliwą misce, nakryć wilgotną ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
Rozgrzać piekarnik do 180C
Wyłożyć ciasto na stolnicę i uformować z niego podłużny bochenek.
Na foremkę do chleba o wymiarach 22x11 cm rozpylić tłuszcz kuchenny w sprayu. Umieścić ciasto na formie. Piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć do studzenia.
BUŁECZKI NA ŚNIADANIE
400 g maki pszennej razowej
szklanka cieplej wody
łyżeczka soli
pół kostki drożdży (lub pół opakowania drożdży suszonych)
łyżka oliwy
Wszystko wymieszać, ciasto nie może być za bardzo zbite, uformować bułki i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik (w tym czasie trochę wyrosną) do 180 stopni i piec maks 15 min.
Składniki podaje na oko, ale powinno być dobrze
Chlebek maślankowy pełnoziarnisty
350g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
100g pełnoziarnistej mąki pszennej
op. suszonych drożdży [7g]
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
100ml ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
4 łyżki octu owocowego/ 4łyżki zakwasu pszennego - jeżeli używacie zakwasu suchego należy dodać 4 łyżki wody lub maślanki
200ml letniej maślanki
1. zaczyn: drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie [~35 stopni]
2. oba rodzaje mąki przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, wlać "zaczyn", odstawić na kilka minut aż zaczyn się spieni i wyraźnie urośnie
3. do mąki dodać sodę i wymieszać dokładnie z zaczynem
4. następnie dodać maślankę wymieszaną z solą, octem/zaczynem
5. wyrabiać mikserem około 5 minut, najpierw krótko na niskich obrotach potem na max - ja osobiście wolę to robić ręcznie
6. przykryć i odstawić do wyrośnięcia aż wyraźnie zwiększy objętość [~45-60minut]
7. jeszcze raz dobrze zagnieść rękami, uformować bochenek i ponownie odstawić na 15minut
8. wierzch ciasta naciąć, posypać mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i piec ~40 minut
9. wyjąć na kratkę i pozostawić do wystudzenia
Łatwy chlebek razowy
Przepis pochodzi z książki "Wypieki domowe" wydawnictwa Elipsa. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi dwie podłużne foremki. Takie nie za duże
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru (myślę, że na cały chleb to nie zbrodnia )
- 450 gram mąki razowej - ja dałam pszenną pełnoziarnistą typ 1850 graham drobna
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 gram masła - ja dałam 5 łyżek oleju rzepakowego
- opcjonalnie 1 łyżka pokruszonych płatków jęczmiennych itp do posypania
Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozmieszać w ciepłej wodzie i pozostawić na 10 min. Do dużego naczynia wsypać mąkę, sól, 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z tłuszczem, wlać roztwór drożdży i zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać rękoma przez 5 min. Uformować okrągły bochenek i położyć na natłuszczonej blasze (ja wsadziłam w podłużną foremkę i też ok). Wierzch naciąć na krzyż ostrym nożem (ja nie nacinałam) . Pozostawić pod przykryciem na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. (i tu mała dygresja - nie wiem, czy to przez olej zamiast masła, ale nie bardzo mi urosło przez te 30 min, więcej w piecu) . Wierzch ciasta posmarować wodą, posypać płatkami i wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec przez 30 min, próbować patyczkiem.
Tortilla razowa
2 szklanki mąki pp
8 łyżek oliwy/oleju
szklanka ciepłej wody
sól
(wychodzi 6 dużych placków)
Wzięłam 2 szklanki mąki razowej żytniej, niecałą płaską łyżkę soli, ok. 8 łyżek oleju lub oliwy (ja mam arachidowy) i szklanka ciepłej wody. Wymieszać wszystko, zostawić na trochę, oderwać kawałek ciasta, obtoczyć w mące, żeby się nie kleiło, rozwałkować i na suchą rozgrzaną patelnie, i tak na oko, ok 3 min na jednej stronie, i potem też tak na drugiej stronie piec.
Pierwsze były takie niekształtne, ale po dwóch już się wprawiłam i były okrąglutkie
Pyszne ciasto na pierogi
Mąka z pełnego przemiału
Maślanka
odrobina soli, niekoniecznie
Celowo nie podaję proporcji bo zawsze robię na oko i wszystko zależy od mąki i maślanki. Mąkę wsypujemy do miski, solimy i wyrabiamy z maślanką. Dodajemy jej tyle, żeby ciasto było gładkie i nie za twarde. Pierogi wychodzą z niego przepyszne!! nie rozlatują się podczas gotowania, ciasto się nie jest lepiące. Naprawdę polecam!!
Panierka
Czasami mamy ochotę coś zapanierować, rybkę albo pierś z kurczaka. Dziś zrobiłam panierkę z razowej bułki tartej i zarodków pszennych - po jednej łyżce. Bardzo dobre to było
A jeśli chodzi o bułkę tartą, to ostatnio na Kuchnia TV koleś robił panierkę ze świeżego chleba - wrzucił 4 kawałki do blendera i po prostu zmiksował. Myślę, że przy SB spokojnie możemy użyć chleba graham albo razowiec, albo bułkę grahamkę. Takiej panierki używa się mniej niż suchej.
JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR:
OdpowiedzUsuńJemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany.
POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE:
Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *
Bardzo fajne przepisy, szczególnie podobają nam się te z ryżem. Bardzo ciekawy wpis, odwiedzamy Twój blog co jakiś czas, bardzo nam się podoba
OdpowiedzUsuńCieszę się niezmiernie, że przepisy się sprawdzają :)Starałam się umieścić takie, by potrawy były urozmaicone, bo często zdarza się w dietach, że pożywienie jest bardzo monotonne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję pięknie za komentarz